salam all :)
Hari pertama saya belajar masak2 hari ini..uhukksss..permulaan yg baik tapinya letih nak mampos..cehh macamla masak 15 lauk kekdahnya ;p
hari ni masak daging masak kicap dan sayur kacang..yg letihnya tu tunggu daging empuk..hadooila..berpeluh ketiakkk kowt ;p
Jom share resipi daging masak kicap saya..versi mak saya Puan Normah :)
Bahan-bahannya :
1-Daging..sukati la nak banyak mana kan..
Bahan untuk tumis
1-Bunga lawang
2-Bunga cengkih
3-kulit kayu manis
4-serai diketuk..
5-bawang putih ditumbuk
Bahan dikisar
1-bawang besar
2-halia
3-cili kering
Perasa
1-cili sos dan tomato sos
2-kicap manis
Bahan hiasan
1-tomato potong
2-cili besar dipotong
Cara memasak :
1-Panaskan minyak..kemudian masukkan semua bahan tumis dimulakan bunga lawang,cengkih, kulit kayu manis dan bawang putih.
2-Setekah naik bau masukkan bahan kisar..kacau sebati.
3-Kemudian masukkan daging..masak sampai empuk..masukla byk mana air nak..kalo nak berkuah bykkan la air tu..
4-sesudah daging empuk masukkan kicap manis sos tomato dan sos cili..
5-Lepas tu masukkan bahan hiasan dan hidangkan..SIAP!!..mudah je kan..:)..kalo nak lagi sedap letakan serbuk sup mase masukkan daging tu..ada bau jintan skit..:)
6-Nak lebih wangi masukkan daun kari or limau purut, TERBAIK!!
4 comments:
teerliur nyee...best2
wah bagus2.. tpi kak atie dah xleh sgt mkn daging.. seketul dua boleh la hihi..
aduhai.. lapor lak akak tgk lauk shark masak ni... dah le x amik sarapan lagi ni..hehe
hukhuk..pg2 wat ieyla terliur ni kak...huhu..
Post a Comment