instagram

Thursday, February 23, 2017

Dannet & Co, Kulim

assalamualaikum kawan2 blog kesayangan..
semoga diberi kesihatan yang baik juga hari ni :)
ada cerita nak share..bole la merapu sikit kat blog kan..
hehe.. :)

well, minggu lepas saya pulang ke kampung halaman..
bila nak blk kampung, perasaan tu lain macam kihkih..
rasa macam nak balik terus dok kampung..
tak best betul la dok shah alam..kahkah..
bole cam tu..
tp tula, tak de rezeki la dok kampung, kalo dapat lak keje area kulim hi-tech tu kan..
hishhh layann tu..
tapi tak pernah pun dapat keje area sana..haihh..
takpala..rezeki saya tersurat di bandaraya PJ..apakan daya ;p lol
bersama kenangan manis hari2 menempuh jem di federal hiway tu..
begitu lah kan hidup, tak semua yg kita mimpikan berakhir dengan kenyataan..
kahh ;p

malam sabtu, keluar makan bersama famili di pekan Kulim..
Kulim je pun, tak yah nak jauh2 sangat..buat letih je nanti ;p
mula2 pergi satu kafe hipster nama apa ntah..tp panas wei..
terus keluar hahaha..
then cari tempat yg sejuk skit lah..
ada ekon besaq so bole la sembang dan berlama lamaan di sana..

terus adik saya cakap..Dannet & Co..
dah sampai depan restoren mesti dlu mendapat kelulusan saya..hehe
dah diluluskan baru leh masuk..
naseb tak ramai org..

menu pilihan tak banyak..dan more to western n italian style..
ada bruschetta la, ada wrap la, sandwish and egg benedict :)
menu nasi pun ada..
we oll tekak melayu, so nasik wajib..nasi goreng go with chicken chop grilled..
saya order fish sandwish..okla overall, sedap dan bole tahan..
servis pula tidaklah lambat sangat..
tapi tak tahulah kalo ramai org kan..

Details restoren if u oll berminat nak terjah :)
Address: 66, Persiaran 1, Kampung Kelang Lama, 09000 Kulim, Kedah, Malaysia
Phone: +60 4-408 0660
Hours:
Open today · 12–10PM

Daging salai masak lemak

fish sandwish







gambar from gugel

oklah..setakat tu dlu..
berjumpe di next entry
salam n takecare kawan2 :)

Tuesday, February 21, 2017

besday makcik nely 3/2/2017

assalamualaikum salam sejahtera..
semoga sihat berbahagia semua kawan2 blog kesayangan saya..
lama betul lah tak update blog..gila punya lama..
dan ini ada post pertama tahun 2017..
dahsyat hahahha ;p
fuuhh fuhhh tioopp habuk skit..

bz dengan kerja alasan cliche biasa kan..
hehe..
tp tula, ada kerja hakiki kene buat, kerja mak2 dirumah sentiasa ada..
lagi tambah kerja dengan bisnes tudung yang masih berjalan seperti biasa..
setakat ni masih lagi bole survive alhamdulillah..
takla masyuk mana tapi okla untuk belajar berniaga kan..
sedut ilmu baru dalam hiduplah katanya..
apa yang penting ..
kita suka apa yang kita buat..dan minimumkan stress [jangan cakap tak de stress langsung, tu menipu namanya]

well, permulaan post tahun ni..
critalah pasal besday nely..
tak de yang special pun..hanya makan2 biasa..
dah 7 tahun makcik nely ni..
7 tahun lepas dowh lahirkan dia, macam baru je rasa [bajet nak sentiasa muda ;p]
selamat hari lahir acik, jadi anak solehah ok, jangan derhaka dengan ibu, dengan ayah ok lagi [hahahha sebab syurga bawah tapak kaki ibu lah]
rajin belajar dan jangan buli kawan :)

alhamdulillah atas semua rezeki yang melimpah ini Ya Allah Ya Rabb..
sentiasa murahkan rezeki kami sekeluarga dan permudahkanlah setiap kerja dan langkah kami..
aminn..

setakat ni sekolah dia elok2 sahaja..
pagi di sekolah rendah agama..
dan petang di sekolah kebangsaan..
malam lepas maghrib mengaji dengan ticer sebelah umah..
risau  dia letih tapi setakat ni baik2 insyaAllah..:)
saya doakan jugak anak kawan2 saya yg membaca jugak sentiasa dipermudah urusan seharian :)









bulan 2 besday nely, bulan 3 besday saya dan bulan 4 besday yusuff..
berderet lah senang crite..
senangla bapak dia nak bajet makan mana kan..
kahkah..;p

setakat tu dlu..
ada masa saya update lagi..
terima kasih pada kengkawan yang sudi membaca..
jumpe lagi..
salam :)

Thursday, December 22, 2016

mini library

Assalamualaikum semua kawan blog kesayangan saya..
harapnya sehat sejahtera lah hendaknya..
hari khamis dah hari ni..
22 Disember 2016..

kakcik nely pun dah hampir seminggu lebih orientasi sekolah agama..
kemain lama orientasi sekolah agama..
habes minggu ni..
rehat jap minggu depan..
and the following week dah nak masuk sekolah sebenar dah..
sekejap je cuti sebulan..

seminggu sekolah agama nampaknya dia dah start pandai membeli di kantin skolah..
jadi nanti nak masuk sekolah betul2 nt..tak risau dah omaknya ni..
okla, macam dah ada latihan dah kan..

rak buku kat bawah..saya dah kemas..
saya naikkan kat atas..
kat atas tak de ruang sangat pun..
semua bilik sahaja 4 bilik..
ruang kat depan berhadapan tangga je ada seluas kangkang kucing..
jadi muatla nak letak rak buku sekangkang semut ni..

saya kemas semua buku kat bawah dengan dibantu pembantu tetap saya makcik neyli..
janji melayu nak belanja dia eskrim mat cool je..die terus on hahhahahaha..
mudah kan nak pancing budak2..hehe..
dia tolong lapkan semua habuk pada buku dan naikkan semua buku di tingkat atas..
2 rak buku tu saya mintak teacher baik hati kat sebelah umah ni angkatkan..
mekasih Far :)

tempat rak buku ni digantikan dengan console table dari ssf tu..
dah siap kemas semua memang lega..
pastu saya selsema 2 hari sebab habuk..
errrrmmm..






Nampak tak tudung berderet kat rak tu..
selain rak buku, ia jugak menjadi rak meletak stok tudung hahahahhah ;p
berguna lah sangat 2 rak dari ikea ni..
ikea je pun, bukan lah mahal gila pun..both rak tak sampai dua ratus each..
nak letak buku anak2 skolah saya rasa sesuai sangat :)

buku2 saya kebanyakan saya beli online..
bole kata 70% saya beli online di mph..
senang dan mudah, poslaju pos sampai depan pintu umah ..

bacaan untuk novel saya suka novel yang thriller dan seram dan bunuh..
hehe..
zaman nak membaca novel cintan cintun dah berakhir..
oleh itu, bila dah tua kertu ni lagi suka layan novel seram..
pastu nak tido nak mandi takut hahahhahah..
;p
tak pasal2 kakcik kene teman..




oklah..
setakat tu dlu..
ada cerita nanti kita sambung lagi..
takecare kawan2..
hepy weken and salam :)

Friday, December 16, 2016

black console table

Assalamualaikum salam sejahtera kawan2 blog kesayangan..
salam Jumaat barakah, hari ni 16/12/2016..
hampir dah penghujung tahun 2016
harap tahun 2016 berakhir dengan baik..
dan beri permulaan yang baik jugak utk 2017 :)
doakan yang baik2 je :)

so, berkenaan hal rumah..
saya banyak gila wishlist..
makna gila ialah banyak tetapi tidak mampu hehe..
jadi utk menjadikan sesuatu yang bermakna maka kita beli mengikut bajet dan keperluan..
paling rasa berkenan nak beli sekrang ialah vakum kecik dan mudah di angkut..
ehem ehemmmm kepada orang berkenaan hahahhaha ;p
aku benci betul kalau tengok astro go shop..
rasa semua benda nak beli..[nafsu serakah]

pernah saya cakap sebelum ni..
rumah mestila bersih dan kemas..
kalau saya, saya peningla kalau balik rumah bersepah..
jadik, sebelum ke-opis, saya akan pastikan rumah bersih..
sapu kemas ke apa lebih kurang ..baru bersiap ..
atau sesetengah orang suka balik kerja baru kemas rumah..
tak kisahla macam mana, tp rumah mesti kemas la senang crita..
rasa saya tak de orang suka dok dalam umah kotor or busuk kan..
gitu..

sebab perkembangan anak2 dan permulaan keluarga bahagia adalah dari rumah..
citer pasal anak kadang2..
nak rumah cantik dengan ada anak kecik memang mencabar..
makan biskut bersepah sana sini, susah gila kan nak maintain..
sama je anak saya pun..
sepah jugak tapi mana sempat jelah kemas..

baru2 ni saya ke ssf ..
niat mencari console table..
naseb baik console table yang dicari memang ada..
jadi niat dihati tu kesampaian lah hehe :)

besday kawan baik bulan ni..
jadi bole pau besday month dia..
hehe..
paling besar ssf di Puchong..
3 tingkat aih..
jadi kesana lah sebab dekat jugak dengan rumah..

beli pokok beli bantal beli console table..
done!
tak payah sangat sebab bukan ada duit pun hahahha ;p



lukisan beli di Kaison Setia City Mall..
kat Kaison byk lukisan besar tp tak berapa cantik sangat..
harga pun ok..
cuma tula..tak cantik sangat hehe [banyak lak songeh]
sebelum gantung lukisan sy letak je camtu..



pot ni beli di plaza alam sentral tingkat 5..
cantik plak murah jugak..
letak potpouri kat dalam tu beli di ssf jugak..
dah lama dah..

pokok atas meja tu beli di ssf harga RM100..
30% dapatla harga RM70 lebih kurang cam tu..
cantik pokok tu sebab pasu dia pun sesuai..
sesetengah pokok saya perasan, pasu tak cantik dan macam tak kene je gaya..
tp yg ni just nice..:)

console table beli dgn harga 50% diskaun..
okla..
harga rasanya around RM800 camtu..
ssf byk jenis console table ada, tengok mana yang sesuai dengan konsep rumah u ollls saje ..







ini laluan dari pintu masuk rumah..
sebenarnya kat ctu dlu almari buku or library kecik umah saya..
library dah pindah atas..
yg tu next entry saya tunjukkan..
console table diletakkan di tempat lama rak buku..
kemas skit rasa saya..

dah la kot..
setakat tu dlu..
nanti cerita lagi ye..
takecare kawan2..
salam :)

Thursday, December 8, 2016

GA Chicken Tandori :)

assalamualaikum kawan2 blog..
semoga sihat sejahtera dan dibawah lindungan Allah s.w.t :)

sesi cuti sekolah dah pun bermula..
jadinya bulan november lepas, banyak acara penyampaian hadiah or lebih glemer skang di sebut konvokesyen..
selalu konvo ni bila terima diploma ijazah dan ke atas sahaja..
tapi sejak zaman berubah  menjadi sangat berteknology tinggi maka penggunaan perkataan jugak harus tinggi..
kanak2 tamat pra-sekolah jugak telah disebut konvo..
baiklahhh..
;p

kali ni konvo student Genius Aulad Kota Kemuning ialah di Dewan Jubli Perak, Shah Alam..
dekat je dgn rumah, sekentut kekdahnya..
lepas maghrib je baru pecut pegi..tak payah nak kalot apa pun..:)

makcik nely kene pakai baju kemeja putih, seluar slack hitam dan tudung putih..
jadi chef Chicken Tandori katanya..layannn..
hahaha..
last year dah Nely kat GA Kota Kemuning ni..
3 tahun tu sekejap je masa berlalu..
tengkiu lah pada teacher2 yang penah ajar nely since 4 years until 6 years..
Teacher Suzi, Teacher Liza and Teacher Seha :)
jasa cikgu ni tak terhitung banyaknya..
sebab tak semua orang layak jadi cikgu..
tinggi sabar yg diperlukan seorang cikgu ni :)

anak teruna aku tuh, kemana pun nak diheretnya buku ultraman dengan beg ultraman tuh..
pastu bila dia boring, dia baca buku tu..
hahahah..








Majlis tamat sekitar jam 11..
lepas majlis ada ambil gambar dengan Teacher Seha je, ticer lain semua bz..
jadilah buat kenangan :)
video persembahan nely ada kat link dibawah..

Video URL : https://youtu.be/9LVIMIW63jM

pi la tengok kalo ada masa terluang..
sehingga berjumpa di lain entry..
cuti panjang ni, u ols pegi mana?
saya balik kampung sekejap kot, lain2 tu rehat kat rumah saja..
time cuti ni jem kot, buat sakit kepala je dok dlm jem hahahah..
takecare..
salam :)

Monday, December 5, 2016

makcik nely di ujian diagnostik darjah 1

Assalamualaikum salam sejahtera kawan2 blog sekalian :)
harapnya semua sehat sejahtera..
cuti sekolah dah bermula..
jalan kurang skit jem hehe..
mak2 surirumah mulalah pening kepala sebab semua anak ada kat rumah..riuh rendah dalam reban ayam rupa kekdahnya kan..

so, makcik nely nampaknya bakal sekolah tahun depan..
sekejap je mase berlalu..
sekejap je mak dah tua weh..hehe..

darjah satu maknanya dah 7 tahun..
19 November lepas, saya ke sekolah nely..
katanya ada exam dignosis tahun 1..
macam nak saringan kelas la..
so makna kalo sape jawab power time ni dok kelas paling atas la, agak2 mandom dok la kelas paling corot..gitewwww...
saya tidakla mengharapkan anak kelas tertinggi ke tercorot..tp jadila takat2 dia dah bole baca mengira time ni..
syukur sangat dah pun, saya dlu rasanya darjah satu baru kenal huruf, baca sepatah pun tak tahu..alhamdulillah masuk jugak unibersity hahahhahahah ;p
lite lite sajalah, pressure anak sangat pun kesian jugak..
budak lagi kan..

dah habes exam, mak pun tanya lah si anak "ko tau ke jawab soklan semua kakcik?"..
si anak menjawab.."bole, semua bole, tak de soklan pun acik tak tau"..
errrmmm ok, yakin sangat bunyik jawapan tu ;p ahhaha..
macam tu lah kan..budak2..hahhaha
...

30hb Dicember nanti baru ada orientasi..
so pegi lah lagi skolah..
begitulah jadi mak dan ayah..
dan dan tu teringat mama bapak kat kampung..
lol hahhaha :)




oklah ..
setakat tu dlu..
berjumpa di lain entry..:)
takecare kawan2..

Tuesday, November 22, 2016

short trip ke Kelantan pula :)

assalamualaikum salam penuh keberkatan kepada semua kawan2 blog..
diharapnya semua sehat dan dibawah barakah Allah s.w.t insyaAllah..

seminggu berselang selepas balik dari Terengganu, kami ke Kelantan pula..
hehe..
nak jadi orang pantai timur gamaknya..
:)
seperti Terengganu, ni pun short vacation juga..
macam biasa bila ada kerja yg perlu dibuat, tak bole la nak cuti lama2..
kali ni kami menginap di Hotel Perdana..
best gila hotel ni, sampai je kat kereta di depan lobi dah ada yang menunggu buka kan pintu kereta..
i ols tak reti la ada org tolong bukak pintu ni..maluuuu ;p lol

macam biasa hotel booked truu agoda..
murah dan cepat..
try jugak di trivago tapi harga mahal pastu kengkadang hotel yg dimahukan tidak wujud..
pelik..
i dont like ;p
hotel ni macam ranking bagus jugak..memang patut pun sebab servis very the tiptop..
saya memang recommend lah hotel ni senang crita :)

pakej penginapan jugak seperti biasa beserta sarapan pagi..
sarapan pagi ada laksam kali ni..
punyalah lama tak makan laksam..:)

budak2 ni macam biasa wajiblah mandi kolam..
saya pun kalau nak booked hotel pastikan ada swimming pool..
makloom lah umah takde swimming pool kan..
swimming pool di Perdana Hotel besar yakmat..
orang pulak tak ramai, jadi nya memang layan lah diorang ni mandi manda..

kami balik keesokan harinya..
sebelom balik saya singgah di Bazar Tok Guru cari barang..
usha2 barang je by right..
nak tengok ape ada kat sana..
pendek cerita, banyak kain telekung solat..
murah2 pulak tu..
lenkali nak cari telekung bole singgah cni..













Sebelum balik, saya singgah makan di Nasi Ulam Cikgu..
betul2 tengah Kota Bharu..
senang je nak carik..
dalam Waze ade hehe..teknology zaman sekarang sangatla memudahkan :)

kesimpulan dari makan kat situ..
MURAH..
dan SEDAP hehe :)
semua makanan versi pantai timur lah..
yang paling power is BUDU lah..
budu dia seddap wei..
sampai rasa nak hirup hahahha ;p
lenkali pergi kite cari lagi tempat makan best :)







setakat itew dahulu..
berjumpe di next entry lah kalau ada cerita hehe :)
takecare kawan2..
salam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...