Thursday, April 16, 2015

Bukit Merah Laketown Resort :)

salam all :)
seminggu lepas, balik kampung halaman terchenta..
damai lagi tenang..hehe :)

x plan nak kemana pon cuma ingat nak balik kampung je..
tp bila pikir macam lama je tak cuti dan cuti macam banyak je muahhahahahah ;p so amekla cuti 2 hari..
hari jumaat dah gerak balik kampung..
singgah sarapan dan perjalanan pun bermula..

kul 2 ptg sampai kampung..makan2 dan rehat..
keesokkannya, singgah kampung tok saya sebelah bapak kat Kubang semang, Bukit Mertajam..
malamnya tu makan malam ramai2 sambil makan kek besday adik..
setahun dah anak teruna kicik saya tu..

ahad tengari lepas makan, dah gerak balik..
tak terus balik shah alam pun sebab plan dah bertukar dari x mahu kemana mana jadi mahu ke satu tempat yg bawak budak2 yang depa bole hepy, mak dan pak budak tak hepy tu belakang kira lah..tak penting pun ;p hehe

cari dekat2 saja Bukit Merah sudah..adik saya cakap Lost World of Tambun lg best, so itu lain kali bole pegi, tak lari gunung dikejaq ;p
sebelum pegi saya dah booked hotel siap sekali dengan semua tiket masuk Ecopark and waterpark dan ada baucer makan malam sekali..
Petang tu tak kemana, jalan2 kawasan sekitar je..
pastu terus makan malam kat cafe tu guna baucer yg depa bg..selebihnya bayar je sendirik..




Keesokkanya pagi2 dah kuar sarapan isi perut, ada anak kecik waktu jadi padat, x bole lengah2 nt kang depa dok jerit lapaq lah..;p
so bg makan kenyang baru la jalan2..
habes sarapan terus ke Jeti Pulau Orang Utan, diorang inform awal2 bot tak bole jalan laju so perjalanan pegi ambil masa setengah jam begitu jugk dgn balik..
satu jam je masa utk ada kat pulau tu nak usha orang utan..

ok, tiket nak naik bot tak termasuk dalam pakej hotel yg saya amek, so kene bayar RM30 utk dewasa dan Rm15 for kanak2..
pemandangan cantik mase naik bot ni..terapi mata :)



Kampung air




kat pulau ni rasanya ada 20 ekor orang utan tak silap, biasela penyakit lupa..;p hehe
so hospital utk merawat mereka2 ini juga lengkap dgn perkakasan semua lah..
anak orang utan yg baru lahir pun depa jaga dgn baik sehingga umur setahun baru dilepaskan..

perjalanan dlm ni hanya 200 meter je..tak jauh so tak la letih mana..
tp berpeluh ketiak jugaklah ;p

habes melawat pulau..sementara nak tunggu bot, diorang bagi tengok video..
bot sampai..terus bertolak balik, mase ni matahari dah tegak naik, panas jugaklah..
kakcik dah bising2 nak mandi kolam nak mandi kolam, tu jela die zikir adoooi..
kami terus je ke waterpark..
oleh kerana hari itu hari isnin..tak de sapa pun dalam tu..
bermaharajalela la kami mandi dalam tu haha :) 




budak ni pon berendam jugak

Habes mandi mandi manda, balik bilik mandi air bersih n solat..
byk kedai makan tak bukan sebab hari isnin kan, mana ada org datang hari isnin haha..
yg ada laksa buyong jela..
layan lah sebab lapaq nak pengsan ;p
naseb baik laksa dia sedap..

Masuk ecopark malas nak amik gambar sebab dah letih plus dah nak balik pon kan..
masuk kejap je tp sempat la naik train yg kena kayuh pakai tangan..
mak ni sangat la gayat..jadi tutup mata masa naik tu hahhaha ;p
hishhh menakutkan ;p..
setelah itu marilah kita pulang..jauh lg perjalanan nih..


pendek kata percutian pendek bg anak yg berumur 5 tahun tu hepy..
adik die kecik lagi tak tau apa,,tunggu besaq skit lah baru best..

adik dah setahun ni, baru ada hati nak berjalan2, kalau x, mmg malas sebab takut malam x bole tido ke ape kan..susah jadinya tak pasal2 letih je yg dpt langsung x enjoy..
setakat itu sahaja update malas..
lain hari kita berjumpa lg (kalo rajin nak tulis la ;p)
takecare kawan2 :)

Tuesday, April 14, 2015

Hepy Besday Anak

salam all :)

malas sungguh update blog skang..(alasan biase hehe ;p)
so bile ada mood marilah menulis..

welll..diam tak diam, anak teruna saya dah setahun pun..
sekejap je dah besar sekejap je lah mak ayah kamu dah tua hehe ;p
Daniel Yusuff Mikhael setahun sudah, 8/4/2013 - 8/4/2015..

semoga kamu menjadi anak yang soleh..
sehat sejahtera..
mendengar kata..
jadi orang yang berguna sepanjang idup seketika kat dunia ni..

biasela mak2 punya ayat kan..
semua mahu yang baik2 saja utk anak..
dan doa yang baik2 jugak..
semoga anak kita semua dibawah lindungan Allah s.w.t :)




bye and takecare kawan2..
semoga hidup kita sentiasa dipermudahkan-Nya..
insyaAllah..

Tuesday, February 17, 2015

accident..

salam all :)

Tak sangka nak accident macam ni teruk..
sebab tak pernah accident pun kat jalan besar pastu dah la kene langgar belakang, saya pulak langgar orang depan ..
mestila teruk kan..:(
yelah..malang tidak berbau..redha saja lah
dan bersyukur sebab saya tak cedera apa apa..

berlaku mase saya nak pegi opis lebih kurang 9.20 pagi kat Federal Highway menghala ke KL..betul2 berhadapan dengan Leisure Commerce Square..
terus telipon En.J suruh handle sebab perempuan baik mcm saya mana lah tahu nak buat macam mana kan..:p (poyo)
pastu dah la hilang separuh nyawa mase kene langgar tu..

9.20 kene langgar, hampir kul 11 baru dapat beredar dari emergency lane tu..
dahla panas membahang time tu ;(
terpaksa guna khidmat towing truck sebab cina yang langgar tu nak claim insuran dan repot polis..

bonet kete saya tak bole buke pon..bumper terkeluar depan dan belakang
kereta cina nih, sampai bocor trus..naseb lah..

ada model plak dah..brader towing kete bawak bini kau..;p
kesan dari tu..ada sikit gayat nak drive kete..
tp apa pun yang berlaku semuanya ada hikmah..
mesti Allah s.w.t nak saya belajar sesuatu..
selain bersyukur ada kereta..senang nak kesana sini..

saya kene belajar bersabar hadapi dugaan..
bukan semua berlaku dalam kawalan kita..
alhamdulillah ada kawan yg bole saya tumpang sementara utk ke opis..

hidup tak semudah yang kita sangka..mudah untuk sesetengah perkara..
tapi sebilangan besar yg lain adalah susah..

syukur di atas rahmat Allah s.w.t yang tak pernah kurang utk saya sekeluarga..
tiada nikmat Allah s.w.t yang hendak saya dustakan..
sehingga datangnya dugaan..
utk ajar betapa dugaan itu mematangkan..
dugaan itu mengingatkan utk bersyukur..
dugaan itu menunjukkan Allah s.w.t maha berkuasa ke atas kita..

semoga hari kawan2 yang membaca ni baik2 saja sepertimana saya hari ini..
semoga kita terus mendapat lindungan-Nya dan diberkati..
:)

Thursday, February 12, 2015

Mak saya menunaikan umrah ..

salam all :)
Lama sungguh x update blog sebab malas ya amatsss..;p
just a quick update pasal ibu saya pegi umrah ahad lepas, semoga dia baik2 saja disana..
call dan mesej pun dia cakap dia memang sangat2 bagus disana..syukur..

Ya Allah..Peliharalah ibuku..permudahkanlah segala urusan dia..
kasihanilah dia..Kau makbulkan doa dia Ya Rabb..
semoga ibu saya selamat pulang nanti..:)
#ibusayatakpandangkameratu


makan lepas hantar mak saya..Dapur Nusantara KLIA 2

Takecare kawan2..
have a nice day :)

Wednesday, December 24, 2014

ada 4 cerita :)

salam all :)
ada crita nak dikongsikan..so jom update blog hehe :)

Cerita Pertama :)
Majlis kawin kawan baik saya mase skolah (baik ke hahahah ;p)
well satu kelas so dikira baik la kan :)
majlis kawen berlaku di Hotel Equatorial Melaka, naseb laki mak mau bila diajak pegi..
yela..dahla majlis malam kan..perjalanan mau makan 2 jam jugak..anak kecik lg..
so anak kecik saya mintak babysitter tengokkan la (#tambahduit #adaOT ;p)

balik pun sampai umah pukul 1 lebih..
apepun..semoga pengantin baru idup berbahgia hendaknya..
bergaduh tu adat berumahtangga la ..tak gitu ;p (#asamgaramsambalbelacanrumahtangga) hehe..
dress makcik dari Hana Bella..cekidaut for more info..ada sale la kot akhir tahun kan ..
https://www.facebook.com/hanabellakl


Cerita Kedua :)
Makcik Nely dapat basikal baru..
hasil ehsan wan dia..
seronok member layan beskal baru..tema basikal baru ialah spiderman (#anaksayaanakperempuanek ;p)


Cerita Ketiga :)
beberapa minggu lepas (x ingat, byk mkn semut ;p)
ikut family day jalan2 di Titi Eco Farm, Jelebu..
Tempat nyaman la sebab dalam hutan kan..
kawasan tanaman sayur organik..
so semua organik..sihat lah katanya..:)

kat sini nak stay pun bole ada bilik..
bole refer diorang punya website, jangan malu2  http://www.titieco.com.my/
lupa lah nak ambik gambar makanan yg dijamu..semua sihat..x de rasa ..
sekali ok la..hari2 kurus woo sebab x lalu nak makan dah..hahahhaha ;p
dahla semua sayur..sekali lagi..ditegaskan..akan kurus dengan kadar segera..;p






Cerita Keempat :)
Minggu lepas, bawak makcik nely dgn Pakcik Yusuff ke Gold Coast Morib..
mandi manda saje..
sebab kalo nak stay time cuti skolah of kos lah fully booked :(
lagipun dekat je dengan umah, tak de jauh mana pun..

pagi2 mak dah bangun masakkan bekal (#jimatbelanjaujungbulan ;p)
gambar makanan sekali lg lupa ambik..
masak simple saja tapi oleh kerana makan tepi pantai, rasanya makanan kelihatan sedap sekali..
nely kata "sedap ibu masak ;p hehe.."
pandai kau jaga hati mau kau eh ;p




itu sahaja ceritanya..
berjumpa dilain waktu dan masa :)
takecare kawan2 :)

Tuesday, December 16, 2014

Genius Aulad Showcase of Love and Respect

salam all :)
lama tak bersiaran..rindu pulak kat blog..ada crita bole la nak tulis..
kalau tak, nak merepek ape kan ;p hehe

28hb November lepas, ialah hari showcase utk Genius Aulad Kota Kemuning..
berlangsung kat Auditorium Chempaka Sari, Presinct 3 Putrajaya..
yang kelakar (ok ni memang lawak ;p) nely akan buat persembahan..coral speaking siap dok barisan paling hadapan..hahha ;p
hari2 dok suruh makpak dia hadap dia dengar die practice..hari2 tanpa gagal ;p

mak dia takut satu je..hari2 kemain beria..
kang time persembahan langsung x bukak mulut ka nangis ka..pengsan la..;p
naseb time persembahan ok saja..rilek je member ;p siap senyum2 kambing atas pentas hahaha..
mana tahan tengok (besarr dah anak aku ;p)

tajuk coral speaking is the Obedient Bees :)
dan hari tu jugak la hari terakhir persekolahan dan tamat dah setahun sesi pembelajaran..
sekejap sungguh masa..:(

teacher sekolah ada beri gambar kelas dan semua buku2 latihan sepanjang setahun belajar..:)
buku rekod prestasi pon ada peningkatan..bole la dari tak de..
budak 4 tahun je pun, ape sangatla yang kita aspect dari dia kan..setakat mana yang mampu alhamdulillah..
saya tak sangat paksa dia tahu macam2..cuma biar natural dia belajar dan explore..
biar dia enjoy zaman kanak2 dia..




ada jugak 2-3 orang kawan saya bertanyakan saya pasal Genius Aulad nih, baguskah?
komen saya ..sangat bagus dan recommnended untuk sesapa yang nak hantar anak untuk preschool..
tak kisah mana cawangan pun, modul yang diterapkan sama saja..

cuma mungkin setiap anak berbeza pencapaian diorang..
harga RM268 setiap bulan pada saya jugak berbaloi dan berpatutan..
bole refer link saya http://sharkhasim.blogspot.com/2014/01/nely-ke-sekolah.html kalo nak tahu pasal yuran tahunan :)





Dress merah ni tempah kat akak setaman tukang jahit saje..naseb cantik dia buat..
bli satin tengah sale kat Jakel plus upah..tak sampai RM50..kalo beli ntah berapa la kene nih.. (kedekut ;p)

takecare kawan2
semoga hari kalian indah2 sahaja :)

Wednesday, November 12, 2014

pengumpulan beberapa cerita

salam all :)
mood menghupdate blog sangat ke laut ...tak tahu mana laut..
malas sangat nak menaip walhal iklan nuffnang menari2 adalah sangat tidak tertahan hehe..
bersusun iklan  tp saya masih tetap malas :P

ok, memandangkan malas so saya mengumpulkan semua cerita secara berjemaah dan combine jadi satu entry..:)
tak de langsung cerita menarik sebab sibuk dengan bebanan kerja..
wahhhh bunyi bebanan kerja kau macam CEO konsepnyeee ;p hehehe..

2 minggu lepas sebelum balik kampung, kawan2 seangkatan masa stadi zaman muda datang bertandang..
alasan bertandang ialah nak melawat anakku..
melawat anak yg sudah berusia 6 bulan time tu..
so semua bawak makanan yang bole dimakan bersama..
saya dengan malasnya hanya buat nasi ayam (malas??nasi ayam??no??) haha ;p
kawan2 lain ada bawak kopok getei, cendawan goreng, cheeskut, pelam asam boi dan kek cheese blueberry :)
sangat yummy dan semakin berlemakkk saya..


Sorang kawan diopis sangat bermurah hati nak belanja makan..
semoga kamoo murah rexeki terus ;p
dan terus belanja kami lagi hahahha..

dah kata nak belanja saya ajak ke amcorp mall dan ke Restoren Seri Melaka terus..
murah2 mana layan ;p
makanan bole tahan sedap..ayam green curry pada tekak saya sedap..recommended :)
bole makan lagi next time (#checkduitdalampoket)


Last week, ada sales vantage kat diorang punya warehouse..
oleh kerana dokek saja dengan opis..
gigihla saya ke sana sebab peminat tegar vantage takkan lepaskan peluang beli barang murah hehe ;p

dengan itu saya berjaya tambah koleksi vantage dengan harga yang sangat murah..
ala saya rasa lepas ni banyak je lagi warehouse sales diorang buat..
kalau u olls nak tahu berita terkini vantage bole follow IG diorang vantagecookware :)
murah gila nak pengsan tengok harga..#duitdalampoketjetakcukup


yang dalam lemari koleksi lama..yang sebelah ni koleksi baru 12 biji..6 pinggan nasi 6 pinggan dessert yeay!!

jumaat lepas ujung bulan saya berlepas pulang ke kampung..:) yeay!!
balik kampung amek langsir baru..
semangat..hehe :)

macam biasa kalo balik kampung acara makan2 besar mesti diadakan :)
kali ni makan besar kat De Pauh Garden..orang sangat ramai ya ampun..
dalam restoren x de tempat so kami dok kat luar je..naseb ujan so tak le panas membahang kan..

terkilan sebab tak amek gambar banyak dan gambar makanan sekeping 2 je..
anak kecik biasa la kan..time dia nak merengek ngek ngek mana kira masa :(
tak berapa nak enjoy sangat makan kat sana..



gamabr chicken chop je sompek amek..lakik saya kata sedap juge :)
langsir baru saya siap awal ..tengkiu sangat kat tailor hebat saya ..mama saya yeay!!
material kali ni rasa saya macam agak nipis..tak best sangat :(
divider kat tv ni pon saya tukar baru jugak dari ungu kaler ke merah kaler..
ada sulaman benang kaler emas..
dalam gambar tak nampak ;p




sampai je rumah terus kemas2 mana yang patut..
dan terus gantung langsir sebab langsir lama berhabuk ya ampun...
ai kan pemalas orangnya nak basuh langsir,,;p

sehingga bertemu dilain waktu dan masa..
entah bila pulak saya akan menulis..malas sungguh woo :)
takecare kawan2 :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...