instagram

Wednesday, July 20, 2016

Akuarium ikan kat rumah..

Assalamualaikum semua kawan2 blog kesayangan..
semoga sehat sejahtera di bulan raya ni..
banyak open house, banyakla makan kan..
tapi beringat2 la makan tu..

saya rasa bulan ni bulan paling kesihatan amat tidak mengizinkan..
semput saje memanjang..
ekon kat opis dia punya sejuk seperti mahu membunuh..
haihhh..
bertambah la semput sebab saya alah kalau terlalu sejuk..

baiklah..
membebel ekon sejuk kat opis pun tak guna kan hehe ;p
baik kita menulis sesuatu yang bole sharing dengan orang lain..
lebih mendapat manfaat giteww..:)

minggu lepas..
lepas balik dari beraya di kampung hari ahad..
hari isnin dan selasa saya dan En.J masih bercuti...
boring gamaknya, En.J ajak saya cari akuarium..
minat bela ikan rupanya hehe..
so saya ikut saje [bukan duit saya hehe ;p]
mula-mula nak beli akuarium kecik tapi macam rasa alang2 jek..
lebih baik besar terus [lol mcm byk duit ;p]
so, kami ambik besar terus..
tapi tak dela besar mana pun..cukup muatlah dalam rumah ;p hehe..

kat kedai tu, ada bermacam jenis akuarium..
besar ada kicik pun ada..
tengok bajet kite jek..

ikan pulak..
tak terkira lah banyak nyer..
terkujat jugak la pada orang yang tak tahu macam saya..
macam2 kaler macam2 saiz macam2 harga ada..
sampai harga ikan ribu2 siap bole buat installment 0% interest hahahhaha ;p
saya mampu tengok je ;p












ni alamat kedai dan nama kedai..

Nama Kedai : Xian Long Aquatic
Address: No. 12, Jalan Ringgit 23/11, Seksyen 23, Selangor, 40300 Shah Alam, Malaysia
Phone: +60 3-5541 3109

tengok kedai pun dah besar so dah bole agakla kan berapa banyak ikan kat dalam hhahahah ;p
bole pi usha kedai ni lah kalau nak bli ikan akuarium atau apa2 berkenaan ikan peliharaan :)



ok, ni gambar setelah diisi pokok hiasan dan batu batuan..
batuan saya pilih kaler putihla, baru cerah skit mata memandang..
batu tu satu pek yang 20kg punya..
saya letak satu layer je..
nanti agak2 nak tambah..bole tambah kemudian lah..

lokasi meletak akuarium ni ialah di depan pintu masuk umah..
nak masuk umah daku, akuarium ni dlu nampak  :)

ikan belum letak time ni..
nanti dah letak i is share later lah..
letak ikan kaler2..memang cantik..:)
nanti eh saya tunjuk [ade ker org kesah ;p]

oklah..setakat tu dlu..
nanti saya tulis lagi..
cemana weken u olss yang lepas..??
saya geng ipar duai datang beraya, 2 periuk sup aku buat..;p hehe..

bye..
takecare and salam!!

Thursday, July 14, 2016

Carpet Prima Sdn Bhd, Nilai 3 dan SSF - Deco Raya 2016

Assalamualaikum kawan2 blog kesayangan saya..
harap masih ceria dengan semangat raya dan open house yang penuh pada sabtu dan ahad hehe ;p
jangan makan lebih takut kolestrol naik u ols..
naya ;p

ok ok..
cerita kali ni hal deco rumah lagi..
banyak bende bole share sebenarnya kalo melibatkan deco rumahb dan hiasan dalaman ..
cuma tak ramai yang share je..
kalo kita share sebenarnya banyak dapat response positif melalui wasap dan message FB..
banyak jugak kawan2 yg pm tepi bertanyakan hal deco rumah dengan saya..
sikit2 mana saya tau insyaAllah saya share..
mintak pandangan ke ape, tu tak pandai le..umah aku, aku reti la ko..hehe ;p

baiklah..
kali ni pasal karpet..
bercerita hal karpet, sebenarnya saya tak suka karpet sebab saya jenis alahan teruk..
habuk sikit je siaplah..
bersin memanjang..gatal hidung sampai kadang2 bole asma..bukan hal main2 tu..
jadi, masa nak pindah rumah baru saya ada terpikirkan karpet..
takkan la plak nak letak tikar kan, macam tak sesuai..

karpet pada citarasa saya mungkin teruk skit hehe..
teruk tu maksudnya memilih skit la..
jadi mula2 beli karpet kat Jakel masa baru pindah tu saya beli yang tak de bulu..
betul wei, memang tak de bulu karpet aku..
cantik corak macam karpet tp tak de bulu lols hahhaha..
masa cakap kat budak Jakel tu, terus die bawak aku kat hujung sekali..rupanya ada karpet tak de bulu...lolls hahhaah..
so terus beli la sebab memang cantik pun [perasan]..
harga mahal sikitlah..
saiz tak de yang besar sgt, ada yang sedang2 je, kalo hall i olls kene park 2 karpet kat ctu..oleh kerana bajet sekangkang semut, maka satu je i beli dlu..;p ihikkks

pastu setelah beberapa lama menelek dan meneliti jenisan karpet..
pada hemat saya [poyo], saya berkenan karpet berbulu halus pula..
berbulu halus maknanya memang cantik..terbahagi 2 jenis - samada handmade [mahal gila bapak kau] or mesyin made la [murah skit, sesuailah dengan saya yang bajet sekangkang semut]
mesyin made katanya eurrope design [sweden made - betul ke mamat nih,x caya aku]..
europe design diorang cantikla..
saya suka..saya la, u olls tak suka x pe hehe ;p
so beli sekeping kecik buat try [sebenarnya bajet sekangkang kerengge]..kecik je harga RM380 kot tak silap..
muncung panjang laki aku..[x peduli pun aku]
pastu beli runner sekeping buat try jugak..niat dihati nak letak depan pintu..
okla lena tidur malam tu lepas beli..
hehe ;p

karpet x de bulu, ada kat Jakel Shah alam..i beli sana je..pila terjah kalu berkenan..
gambar kat bawah ni karpet umah i yg x de bulus..
nak sapu senang, nak vacuum lagi senang..
kalo tertumpah air milo ke, anak muntah ke..senang nak berus dan basuh mudah hilang kesan kotoran :)


karpet bulu cantik halus tenggelam bontot kalo duduk tu i beli kat nilai 3..
Karpet Prima Sdn Bhd..
glemer kat fb sebab murah..mmg murah pun..byk jenis banyak pilihan jadinya rambang mata hehe..
pi usha fb diorang

https://www.facebook.com/carpetprimamalaysia/
Phone Number : 012-285 8611
Open Today 9:00AM - 9:00PM
Website : http://www.carpet.com.my/











Adala sedikit pertambahan deco sini dan sana..
kotak vintage ni beli dari Robinna Home Mart, Shah Alam..RM40 seketul tak silap..
ada member price so bole dapat murah skit..

deco tangga pun saya tambah 3 frame baru..
letak je kat mana tempat kosong..
sangat mudahkan sebab dah ada jaring2 tu, jadi saya hanya letkkan dawai dibelakang gambar dan sangkut sahaja..
agak2 boring bole ubah mana yg suka..:)
gitew..





ok, pokok hijau ni saya sangat minat..
lama simpan hasrat nak beli tapi tak tahu mana nak beli yg cantik dan menepati citarasa saya..
umah kecik dlu susah nak letak sebab pokok ni besar dan makan ruang..
bila pindah kerumah ni, ada ruang skit maka pokok ni bole la ditempelkan hehe :)

pokok ni saya beli di SSF..
SSF saya usha di Puchong dengan di Cyberjaya..
tp di Puchong lebih besar, 3 tingkat keluasan nya..
Cyber agak pack, banyak barang so susah gila nak pilih perabot..

harga sama je..
oleh kerana bulan ni besday En.J..
so membercard atas nama die dan dapat diskaun yg besar..
50% utk first item, next 5 item is 30% less..
berbaloi..

meja console cermin tu saya tak aim sangat sebab takut tak masuk dgn stail deco rumah..
tp beli jugak memandangkan meja console jenis kayu putih diorang kurang menepati citarasa saya..
harga lebih kurang saje..
meja cermin ni kukuh sebenarnya..
lebih kukuh dari meja kayu putih yg saya nak tu..

kalau tanya harga kat saya di SSF..
saya kata mahal..
tak de 50% diskaun, tak mampu saya nak beli..
meja console tu RM1190 - 50% diskaun
pokok RM359 - 30% diskaun..
SSF best..saya suka sebab stail deco die kene dgn citarasa saya..
cuma tak kene dengan poket je..
hehe :)





gambar di atas macam x de kene mengena..hehe..
layannn..
so setakat tu dlu cerita deco raya..
ada lagi nanti saya share lah..
nak tanya ape2, bole email or wasap saya..
insyaAllah saya reply kalo ada kelapangan..

takecare and salam!! :)

Wednesday, July 13, 2016

Raya 2016

Assalamualaikum kawan2 blog yang disayangi..
berzaman dah rasanya tak update blog hehe..
rindu lahh ;p
sepanjang bulan puasa langsung tak update..
bukan malas sebenarnya..banyak kerja lah nak buat sampai tak sempat [..tipoo ;p]
ditambah dengan kesihatan yang tak berapa baik..
menambahkan lagi kemalasan disitu..

ok..
tak lambat lagi nak wish selamat hari raya..maaf zahir dan batin..
maafkan saya kalo ada salah, terkasar bahasa or ada bende2 yang menyinggung perasaan semua sahabat2 kenalan saya samada di fb, blog or kawan2 alam nyata..
dah 8 syawal 2016 pun hari ni..
sekejap je kan..
puase sebulan pun tak terasa..
:)
harap ramdhan dan syawal kali ni adalah yang terbaekk utk kita semua :)

gambar raya agak ngokngek tahun nih..[bukan setiap tahun pun ngokngek ke ;p]
tak banyak pun ambik sebab malas giler nak bergambar..
raya kedua pun tak ambik ;p hahahha

seperti tahun2 sebelumnya, saya masih tetap dan setia beraya di rumah mak saya [saya tak de mertua, kak ipar je ramai ;p]
raya ke-4 baru bertolak balik kampung En.J..
balik hari sabtu, die punya JEM...yaaaa ammmpunnn..
tapi sabar jelah...
ni kan raya..
raya dan jem, bagai isi dengan kuku, bagai lemang dan rendang..
takkan terpisah..
gituu lahh..

ahad dah pun pulang ke rumah terchinta..
tahun ni jugak tahun pertama lah beraya rumah baru yang dah hampir 8 bulan didiami :)
rindu rumah wooh ;p








begitu sajalah raya kami..
raya yang sama setiap tahun pun bosan jugak kan..
tengokla tahun depan kalo ada persetujuan, kita raya lain cara plak hehe..
tengokla macam mana..

cemana raya kawan2?
harap bagus2 seperti saya..
gembira dan jangan naik jarum penimbang dah la..
petanda tak bagus tu ;p

takecare!!
assalamualaikum..

Tuesday, May 17, 2016

Fesyen Cardigan Wanita Terkini and trendy

Assalamualaikum semua kawan2 blog kesayangan..
harap sehat semua nah..
rasa macam tak berapa sehat or sakit tekak, cepat2 minum air masak banyak2..
cuaca tak menentu sekarang..
the best part is dah start hujan..
so sejuk la skit hehe :)

ok ok baiklah..
kali ni entry adalah pasal fesyen ..
saya suka fesyen..saya suke tengok orang bergaye walopun saya tak de gaya sangat hehe..
since saya brand owner tudung, dan berada dalam fashion line..
info berkenaan fesyen kene ambil berat..
tak semestinya trend tudung sahaja, tapi trend seluar baju dan dress pun sangat penting..
hari ni saya share perihal cardigan..






Sebenarnye, ramai wanita gemar memilih cardigan sebagai jenis outerwear mereka untuk tampil bergaya ketika keluar bersama rakan-rakan pada hujung minggu mahupun untuk dipadanakan bersama pakaian formal ke pejabat. 

Berbeza dengan outerwear seperti blazer dan coat, material yang digunakan untuk membuat koleksi cardigan adalah lebih tipis dan tidak panas. 

Oleh kerana itu, koleksi cardigan ini adalah outerwear yang paling sesuai dipakai ketika cuaca panas atau sejuk. Jom kita lihat fesyen cardigan wanita terkini yang kini boleh anda temui di pasaran;

Basic Cardigan

Basic cardigan merupakan rekaan cardigan yang asal di mana ia berpotongan seperti baju-t berlengan panjang dengan tambahan butang pada bahagian depan. 

Drape Cardigan

Drape cardigan pula adalah jenis cardigan yag berpotongan lebih loose dan tidak mempunyai butang di bahagian depan. 

Berikut pula koleksi long cardigan yang mempunyai ukuran lebih labuh berbanding semua koleksi cardigan yang lain dan juga berpotongan loose. 

Long Cardigan

Untuk rekaan kimono cardigan ini pula, ia direka dengan ukuran lengan yang lebih singkat dan lebar. Potongan kimono cardigan ini juga loose dan amat selesa untuk dipakai.

Kimono cardigan

Mempunyai potongan yang hampir menyerupai koleksi kimono, koleksi wrap cardigan pula dilengkapi dengan rekaan tali pinggang yang digunakan untuk mengikat belahan cardigan tersebut. 


Wrap Cardigan
wrap cardigan ni saya suke, saya ada beberapa actually tp dah lama x pakai..
lol ;p
tak tahu dah muat lagi ke tidak kihkihkih..
oklah setakat tu dlu..
berjumpe di lain entry ya..
takecare n salam kawan2!!

Monday, May 16, 2016

gantung pokok :)

Assalamualaikum kawan2 blog kesayangan :)
semoga sihat di pagi senin mondays blues ni..
hehe..:)
betul2 monday blues hari ni sebab malas gell nak datang keje ;p
tapi datang jugakla dah kata cari makan kan..;p
tak kerja, mana nak dapat duit ;p

ok ok, sambung cerita beli pokok minggu lepas..
beli 6 pasu lah ceritanya..
keesokkan harinya laki i is gigih betul terus gantung..
konpius lak aku, aku ke yang excited ke laki aku hahhaha ;p

pagi2 gantung best sikit sebab belum panas..
hirup udara pagi yang nyaman memang best, nak plak rumah saya dalam kawasan kampung, ayam berkokok pagi2 bole dengar, burung berkicau menyanyi pagi2 pun sayup2 je kedengaran..:)

biase la kalo pagi2 keluar, budak dua orang ni pun sebok jugak nak menolong..
kadang2 bawak je pegi taman, sebelah umah ni je..
since memang tak de budak2 sebab x de jiran pun, maka taman kosong..
anak2 saya main macam taman sendiri kekdahnya..hehe :)

ohh, pokok dalam pasu yang saya beli bunga putih tu..kadang2 ada ulat pokok yang hijau2 gemuk2 tu..geli woiihh..
so kene sembur sikit racun supaya tak le botak pokok i dikerjakan ulat2 tuh..;p


 






begini lah rupa pokok setelah digantung..
kene gaya dan warna pokok memang cantik kejadiannya..
tinggal malas dengan rajin jela nak jaga pokok2 ni..

selalunya, bukan saya yang bajakan dan mandikan pokok2 ni..
En.J yang rajin..
pagi2 sebelom pi keje die akan siram..
kalau tak sempat pagi, petang balik keje dia akan siram..
saya hanyalah mandur yang melihat tumbesaran si pokok2..
pokok semua gemok2 hijau2..i senyum lahh..
kalo kering je, nanti i akan cakap "bang, pokok cam kering je, nt siram lebey skit" kihkihkih ;p
tak pun "bang, kasik baja pokok tu, macam tak larat nak idup je die" lol ;p

pendek kata ada pokok dirumah akan menjadikan kita lebih bertanggungjawab ahahahhaha ;p
sebab kene tengok jugak die cukup makan ke tidak ;p

dahh..setakat ni dlu, berjumpe di lain entry ya..
takecare kawan2..!!
salam :)

Thursday, May 12, 2016

beli pokok dan ke Pantai Remis, Jeram Kuala Selangor

Assalamualaikum kawan2 blog kesayangan..
semoga sehat sejahtera di pagi khamis hari ni..
lately ni asik hujan, alhamdulillah sejuk sikit alam ni :)

cerita ni berlaku minggu lepas, mase hari pekerja 1 Mei 2016 :)
mase hari pekerja tu, kitaorang satu family hangkut sekali kak ipar sebelah umah lama balik kampung..
misi utama balik kampung kali ni ialah mencari pokok bunga lagi..
kan hari tu saya crite pokok bunga gantung tu beli 2 je..
so untuk cukupkan korum bunga gantung kiri dan kanan rumah, kene beli lagi 6 bijik..

jadinya, balik kampung semata mata nak beli bunga 6 pasu itulah..
selain dari tu pun memang tak de agenda pun..
jadi balik kampung adalah ideaa yang bernas heeheheheh :)

nursery kak ipar saya ni adalah sangat luas..
jadi pilihan pokok tersangat banyak..
sy tak pilih pokok lain pun, bli je pokok gantung yang sama..
bunga dia pagi2 keluar kaler biru..kembang semangkuk gituu..
:)
gambar penuh bunga dah gantung nanti saya buat entry lain..
lepas ni lah ek..
baca tau..:)

habes beli pokok bunga..kami ke suatu tempat yang tak pernah pun singgah walhal satu jalan je..
kak ipar i punya idea..
saya sebenarnya tak terpikir langsung pun nak pegi..ke aku tak tau pun tempat ni ..teruk sgt aih ;p

.....
.............
...................





kitaorang singgah Pantai Remis..
Pantai Remis ni bukan yg kat Perak tu..
Pantai Remis ni kat Jeram..Kuala Selangor lah senang crite..

pantai bole tahan cantik tapi yaaaa ammpunnnn orang..
ramai gellll..
serius ramai sebab cuti umum lak kan, semua orang pun kuar beriadah bawak famili..

baru saya tau, The Kabin rupanya area cni je..
bole la try tido semalam 2 hehe..
kalau sesapa nak beriadah tepi pantai Remis ni, bole stay kat The Kabin  ni..
dekat giler kot..
jalan kaki dah bole sampai pantai..
bukak nasik lemak daun pisang barang sebungkus dua tepi pantai ni memang layan..
ada lak kopi, kaki kasi silang..perghhhhh die punya perasaan memang lejen lahh..;p
hehe..

ada medan selera..
tapi ramai orang..kitaorang tak makan cni pun..
lepas maghrib dah balik ..
sampai pun dah petang sangat..
tak pe lain kali bole datang lagi..
kalo bukan kat pantai ni pun, pantai lain layannn jek..:)









ada pasar malam time kitaorang datang..
so pilihan makanan adala selain dari medan selera sana..

ok ok cukup setakat tu..
see u all next entry..
nak bawak anak lepak2 tengok pantai bole je datang cni..
ohhh nak beli kopok lekor losong bole je singgah tapi jauh sikit lah..
atas sikit lagi menghala ke Tanjung Karang..
beli kopok lekor tu wajib kalo saya balik kampung hehe..

cemana weken and cuti hari pekerja u olss?
harap baik2 saja sepertimana saya..
banyakkan minum air kosong sebab cuaca sekarang tak menentu..
takecare and salam kawan2!!
:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...