instagram

Instagram

Wednesday, March 26, 2014

checkup at 36 weeks 2 days

salam all :)
Lama tak cerita pasal checkup baby..
rasanya dah 2 kali checkup dah lepas entry yang last tu..
ni punya check last week..
dan tis week pun ada checup lagi..
every week rasanya sampaila bersalin nanti..:)

last week berat baby dah hampir 2.8kg..
3 week to go..
harap x besar sgt..
nanti susah woo nak kuar..;p
kalo through operation tak pela besar mana pun..hehe
tapi kalo normal..
hanya yg berkenaan saja tahu ;p kihkihkih

baby kali ni saya rasa macam tak kisah langsung kot nak bersalin kaedah yg mana..
samada normal atau tidak..
sebab dlu dah pernah operation jadi doctor pun dah maklumkan keadaan saya..
yang penting anak keluar sihat sejahtera..
sempurna kejadiannya..:)




Doctor kata minggu ni bole decide nak bersalin bila..
:)
takecare kawan2..:)

gambar wedding sabtu lepas dan perut saya 36 minggu 3 hari :) hehe

Wednesday, March 19, 2014

Genius Aulad Annual Indoor Sports Day

salam all :)
sabtu weken lepas..
Genius Aulad adakan Indoor Sports Day..
semua GA Selangor ada rasa saya sebab ramai sungguh manusia di sana..
kawasan kejadian ialah di KSL sport Centre Puchong..

Nely sempat main 3 games je..
sebab tetiba badan panas nak demam..
dan memang demam pun..
dah 3 hari demam on off..
rupanya terkena campak halus yg gatal2 tu..
:(
kuarantin di rumah 3 hari la jawabnya..

hari ahad saya dirumah sahaja..
mengemas baju baby dan menyusun mana yang belum siap..
dengan keadaan makin sarat ni, pergerakan sangat terbatas..
seriusss sangat cepat letih..
rasa nak pengsan setiap kali sampai opis sebab terpaksa drive hampir satu jam ..:(
haihhh..





Gambar kat bawah ni hasil tangan dia setelah sebulan lebih ke sekolah..
dah lama cikgu bagi pun, mase jumpe parents on Parent Sharing Day :)
setiap pelajar, cikgu akan simpan dalam satu file dan bagi pada parents utk penilaian :)
bagus..:)


harap weken u olss best :)
takecare!

Tuesday, March 11, 2014

preloved Fareeda nak jual..

--------------------------ALL ITEM SOLD -----------------------------

salam all :)
saya nak jual tudung2 Fareeda Mawar saya..
ada 7 helai.. mana yang berminat bole email saya intansh84@yahoo.com :)
saya jual murah sgt..seriussss ;p









Monday, March 10, 2014

persediaan menyambut orang baru :)

salam all :)
malas sungguh nak update lately..
tak der citer menarik pun selain sakit2 ibu mengandung je k0t..;p ok..

rasanya lagi sebulan saya akan bersalin anak ke-2..
dengan harapan yang tinggi semoga Allah s.w.t mempermudah segala urusan dan selamat semuanya..
seiring dengan itu (wahhh ayat siap skema hehe..;p)..
persiapan barang2 anak dibuat ala kadar je..mana yang bole pakai mase time nely dulu..
pakai jela..baju tido nely mase baby kaler pink pun mak belasah jela pakaikan kat anak lelaki ;p
berani??
hahahha...;p

yang saya harap dan setiap kali berdoa..
ialah susu badan saya banyak macam anak sulung dulu..(moga murah rexeki anak ke-2 ni)
masa mula2 jadi mak2 dulu tak pandai lagi pilih pam susu yang bagus..
so skang ada jugak tanya kawan2, baca2 sikit so saya decide bli pam susu baru..
mudah, ringkas dan flexible saya pilih medela swing saja..

medela swing ni saya beli kat one baby world baby butik..shah alam..
beli online pun x de masalah..
website http://www.onebabyworld.com/
dan saya bli yang pakej punya..so banyak dapat free gift (ai suke barang free2 nih ;p)
set ni bole tgk kat link ni http://www.onebabyworld.com/medela-swing-breastpump-back-to-work-package-p-4988.html
puas hati sangat..ada botol free, ice pack, drying rack..
then dapat voucher lg RM10 for next purchase..:)

the medela swing
free gift :)

utk tilam comforter bantal baby..saya purchase kat Marissa shoppe :)
layanan baik dan ramah..:)
pun area shah alam saje..
bantal dan tilam comforter ni RM97 x silap saya..tp saya puas hati sebab nak kecik lipat je 2..nak besar kasi bukak lebar2..kakak pun bole tompang tidur sekaki :)

lain2 tambahan baju tidur..bli kat jusco sahaja..
utk barut baby pun saya bli yang pelekat2 je..mudah dan pantas..
tali2 pun ada ..simpan jela..
tak beli baru pun..semua yang nely dlu je..
jimat :)

untuk set lepas bersalin..
saya macam nak bli yg sama je..Nona Roguy
tp belum bli lagi..
tunggu beli kat kg nt la..murah sikit dari cni..
tp macam nak cube set baru yang kat dlm tv tu..D'Herbs terlajak laris gitu..
dahla founder die comel2 jambu, baju kelip2 kalah kak ton ;p..i loike!!hahhaha ;p


weken minggu ni kat rumah saja..
kemas rumah..buang habuk tambah mana patut nak sambut orang baru..
next update lah..
takecare!!
:)

Tuesday, March 4, 2014

admitted kali ke-2

salam all :)
blog berhabuk lagi..
tak update..(tak de orang kesah pun ;p)
sebab tak de cerita pun..plus biasela, hormon mengandung kan ;p
(salahkan hormon ;p)

ok..minggu lepas..
kali kedua saya masuk hospital lg..
kehamilan kali kedua dengan pembawaan anak lelaki sungguh menguji keimanan dan kesabaran..
tapi sabarlah kata mama saya..
:)

masalah masih sama dengan yang mula dulu..
susah bernafas..semput dan anak menendang sehingga ke tulang rusuk buat saya rasa lebih sesak nafas..
mula2 saya ke kecemasan dlu..di bahagian kecemasan doktor dtg check cakap paru2 saya ok..
tak de masalah..
pastu biasela panggil Dr.Kuan, physician dtg check dan dia cakap normal bila perut makin besar akan sesak nafas..
pastu mungkin sebab gastrik dan salur pernafasan sempit jd makin sukar saya bernafas..

Dr. Kuan dah suruh admitted awal2 lg..
tp saya malas,so dia bg mc 2 hari rehat dulu dirumah..
jika masih teruk x de perubahan..datang balik..
dia bg pam asthma tu dgn some ubat kurangkan batuk saya yg teruk tu..


masuk hari ketiga pegi opis dah penat tak bole bernafas..
sia2 je pastu balik terus pegi kecemasan lg sekali..
dan admitted..
habis cerita..;p
hehe..

kesimpulan cerita ialah, masalah pernafasan berpunca dari salur hidung yg tersumbat dan sempit..
so pakar ENT, Dr.Khairul bagi nasal spray dengan sinus rinse utk buang semua lendir dlm idung..
puas hati lah..
semua taik idung, lendir idung, hingus, bulu idung kuar..ehh ;p hehe..
lega sikit pernafasan..
sehari je admitted..tak mo lah lama2..rasa ok teruslah nk balik..(rumah kotor sapa nak sapu ni ;p)




takecare kawan2,
jerebu teruk sekarang rasanya punca semua orang batuk, sesak nafas dan demam..
kene minum banyak air..
:)

Friday, February 7, 2014

buku bulan ni :)

salam all :)
koleksi bulan ni..
bulan lepas x bli buku pun..
terlupa la..(bli baju dgn tudung x lupa pulak ehh??;p)

ada sorang kawan terbaik yg pernah saya ada..
bagitau..
baca dulu buku..mudahnya menjemput rexeki..
baik!!saya ikut..
:)
takecare dan salam jumaat barakah dari saya..

Wednesday, February 5, 2014

pengalaman anak ke sekolah pada usia 4 tahun

salam all :)
masuk minggu pertama bulan February dah pun..
cepat je mase bergerak..

makna,
dah masuk minggu ke-5 nely ke sekolah..
dan minggu ke-5 nila baru dia x menangis..
sepanjang 4 minggu sebelum ni..dia akan menangis tapi bukan hari2 la..
tengok mood dia..
kalau ok dia macam sedih2 je..
kalau time x ok, haaaa siapla dah meraung depan pintu skolah..haihh..;p

tp demi skolah anak..
saya tahan kan je walaupun kadang2 sedih jugak tengok dia..
nasib baik pagi saya yg hantar, kalau naik van lagi susah kot..
tp demi anak jugak, saya sendiri yg sanggup pagi2 hantar dia, biar puas hati tengok anak masuk sendiri dalam skolah..rasa selamat..
setiap hari pukul 12.30 tengari saya akan telefon ibu pengasuh dia tanya dah sampai ke dia..
setiap hari melalui telefon juga dia akan cerita makan apa dan belajar apa..itu dan ini..
setiap hari saya akan pastikan begitu..
setiap hari saya akan pastikan dia selamat..

bila petang saya balik kerja..
cerita yg sama diulang ..jugak pada ayah dia..
dia tunjuk buku yg dia baca..tunjuk message book walopun cikgu x tulis apa2 pun..
setiap hari tanpa gagal..:)

terharu melihat anak dah sekolah..
bersyukur dia membesar dengan baik depan mata saya..
syukur pada Allah s.w.t menjaga dia tanpa saya ketika bekerja..

saya masih ingat..
hari kedua ke sekolah dia menangis meraung depan pintu sekolah..
x mau masuk skolah, nak balik katanya..
puas pujuk pun x jalan jugak..sudahnya teacher dukung bawa ke kelas..

balik rumah petang yg sama..saya marahkan dia..
sampai malam sampai esok pagi..
saya cakap nak rotan dia kalo x nak skolah..
saya marah sampai dia ketakutan nak cakap dengan saya..

memang betul dia x berani nangis mase hantar tp di sekolah sy x tahu
tapi yg pasti hati saya jd sedih dan x tenang..
apalah yg budak 4 tahun tahu tentang sekolah..
yg tau mungkin hanya seronok main..
saya jadi menyesal marahkan anak kecil itu..
menangis saya dalam hati...(malu nt laki nampak ;p)

kelemahan begitulah bila tiada pengalaman anak sekolah..
dari situ saya belajar..
bukan masalah anak x nak skolah..
tapi masalah ialah bagaimana kita nak mengatasi kelemahan diri supaya lebih mendatangkan kebaikan kepada org lain..
jgn marahkan anak x nak skolah..tapi buangkan sifat baran dan bersabarlah pada anak yg baru 4 tahun usianya..
bersabarlah pada anak yang baru tahu erti skolah dan guru2..
bersabarlah pada anak yg baru tahu erti naik bas skolah bila ibu di opis..
bersabarlah..kerana semua bende bukan berlaku mengikut kehendak kita sahaja..


anak amanah Allah..
bersyukurlah kita punya anak..
kerana..
banyak lagi insan di luar sana yang mahukan anak..
tetapi Allah duga dengan tiadanya mereka di sisi..

anak ke sekolah..
walaupun baru 4 tahun..
tp banyak mengajar saya..
mase sambutan maulidur rasul :)
takecare kawan2 :)

Tuesday, February 4, 2014

selamat hari lahir..nayli nazifa :)

salam all :)
cuti2 tahun baru cina..
saya sekeluarga pun sebok juge balik bercuti hehe..
bila lagi nak bercuti kan?? ;p

hari kamis saya dah bercuti dan isnin jugk saya ambil cuti konon baru nak balik elak jem..
sekali jem teruk jugak..haihhh..
petang kamis lepas je nely balik sekolah kami bertolak ke kampung terchenta saya..
sampai awal jugak sebab jalan tak berapa nak jem..suam2 kuku je hehe..
pukul 7 lebih dah sampai pun..

tak kemana pun cuti hanya lepak2 santai kat kampung menikmati bau cili dan bendi tanaman bapak saya..
cuma hari sabtu malam ahad je kami satu famili besaq makan luar nak sambut besday ke 4 tahun anak dara saya..
dah besar dia..4 tahun dah pun..
dah nak dapat adik pun kan ;p

kami makan kat Puncak Mutiara Cafe, Kg Pelet Bukit Mertajam, Penang..
haaa kasi penuh nama lokasi nanti ada pulak yg tertanya2..:)
sebelum tu singgah beli kek kat secret recipe je kat giant senang..

sampai kat lokasi orang dah penuh..seriess penuh..naseb kawasan parking sebesaq stadium shah alam (menipu)..
rupanya menu utama kat cni yg wajib try cube test ialah beriyani..
memang super cepat pada yg tengah lapar kebuluq konsepnyer..
ada byk jenis beriyani..ayam kambing lembu ..
portion pun banyak..
jom try jom..:)

selain tu menu western dia pun cepat sampai..
kitaorang order ayam grill dengan lamb chop..bole tahan sedap je..tak dela sedap sampai tak bole tido malam teringat2..;p
saya order tomyam, siakap tiga rasa, rusa black pepper..
haaaa yang menu ni mmg lambat..
tak tau pasaipa..

rupanya bila tanya..menu kami x buat..
lupa pulak dah..haihhh..sabo je la..
tp tunggu sekejap je dah sampai order..
mungkin sebab tahun baru cine kot ramai sungguh yg datang..




kawasan sekitar pon saya x snap gambar..
malas sungguh sejak mengandung ni nak usung kamera..;p jom salahkan hormon ;p

tp suasana sekitar mmg cantik, ada kolam ikan dan siap kolam mandi tak silap saya..
kawasan mmg luas..dan kebanyakan port2 utk makan disediakan untuk tampung jumlah ahli keluarga yg ramai..
kalau bawak satu family spoloh org..jgn risau la..
mmg muat punya satu meja..;p

beriyani ayam dan kambing
ayam grill
lamb chop

3/2/2014 - hepy besday anak..
semoga membesar menjadi anak yg solehah..
rajin belajar..
dan berguna pada semua..
doa seorang ibu adalah sentiasa yang terbaik utk anak2..
:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...