Monday, October 13, 2014

Injection Yusuff at 6 month :)

salam all :)
Rasanya saya tak pernah sekali pon blog tentang imunisasi anak saya..
masa nely dlu semua injection saya ambil di klinik kesihatan government saja..
yang penting free ehhehe :)
langsung tak ambil pun yang additional mcm pnemacoccal, rotavirus or chickenpox..

Anak kedua ni, saya ambil imunisasi direct je dari doctor sama masa mula2 lahir dlu kat Hospital Columbia Asia..
Dr Izzurina..baik dan comel orangnya hehe..:)
memandangkan kalo pegi klinik kesihatan biasa saya terpaksa ambil cuti dan sebagainya, tu jugak merupakan salah satu sebab saya ke private..
kalo di private bole pegi sabtu..senang..:)

Ada jugak sesetangah orang yg tak mau amek imunisasi untuk anak sebab pernah dlu terjadi byk isu pasal DNA babi dan sebagainya..
so itu jugak atas pilihan masing2..
tp dari penerangan docter, Rotavirus dengan Chickenpox saja ada, lain2 x de lah..(rasanya, betulkan saya kalau saya salah)

Selalunya memang kami akan sarapan kat sepital saja, malas nak keluar jauh2..
lagi pula, orang tak ramai so tak perlu Q panjang..
orang sebelum kami selalunya 3-4 orang sahaja..yeay!!


muka budak gembira dapat sarapan nasi lemak faveret :)
adik macam biase suka jalan2 luar..dok je dalam umah lama2, mula la dia nak naik angin ;p hehe..



Injection tambahan saya hanya ambil pneumacoccal..
mahal ya ampun..;p
anak punya pasal..apakan daya, so suntikan ni untuk prevent jangkitan paru2..
suntikan pneumacoccal ni ada 4 dos kesemuanya yang akan diambil ketika 2,4,6 bulan dan yang last sekali ketika umur setahun ..



payment setiap kali injection..(pengsan ;p sebab orang misking mcm kami laki bini)
kali ni ada diskaun RM20..



semoga anak saya terus sihat hendaknya..
semoga Allah s.w.t terus memelihara anak saya..jadikan dia anak yang soleh..

akhir sekali dapat susu free..baru kata doctor..:)
nak amek gambar dengan doctor die tak mau..segan sebab die comel takut ramai patient dia hahah ;p
itu saja cerita weken saya..

selebihnya dirumah saja melayan anak..
mak malas betul kuar rumah..jerebu katanya ;p hehe
takecare kawan2 :)

Thursday, October 9, 2014

6 bulan sudah beliau ...

salam all :)
8/10/2014 anak kecik saya sudah genap 6 bulan..
6 bulan maknanya dah setengah tahun...wow weee sooooo cepat kan..
2 minggu sebelum 6 bulan saya dah beri dia makan..
alhamdulillah semua baik2 saja :)
semoga kamu jadi anak yg baik2..
jauh dari penyakit sihat tubuh badan..

masih lagi menyusu badan sepenuhnya walaupun susu saya sangat menyusut dengan teruk..
mungkin seminggu 2 lagi saya akan topup dgn susu formula..:(
selagi keadaan masih tidak membataskan saya..
selagi rexeki masih ada..
selagi nyawa di kandung badan..
saya akan tetap menyusukan dia...



aidiladha saya tahun ni seperti sebelumnya juga..
beraya di rumah saya saja..
petang pun sekejap je ke rumah maklang saya di Kampung Melayu Subang..
balik kg pun maybe lepas 2-3 minggu ni..
(can't wait to see my curtain hehe ;p)

selamat hari raya haji buat semua..
pada yg menunaikan haji, moga haji mabrur menjadi milik anda..
doakan kesejahteraan umat islam sejagat..
dan alam semesta yang semakin tenat..

Tuesday, September 30, 2014

random photo dan random story juge :)

salam all :)
Lama sungguh saya tak bersiaran..
macam biase alasan yang akan diketengahkan ialah bz ;p (budget senior manager ;p)
kat opis bz (pura-pura) kat umah mmg bz sebab kain betimbun nak basuh..sidai lg..anak kecik lg..laki lagi nak jaga ..ehh?;p

cerita kali ni..random story saja,
langsung x de yang menarik hehe..;p

diam tak diam anak kecik saya dah menginjak enam bulan..cepat benar masa berlalu..:(
seminggu lagi nak masuk enam bulan saya dah suap dia makan..hehe..
lapar benar nampaknya beliau sehingga bila kami makan..melopong mulut dia tengok hehe..
bagi mkn biskut farley dlu, nanti esok2 bonda mu yang malas ni akan buat puree dan bubur nasi :)
farley skang dah ada macam2 perisa..sedap :)



kaki shoping online macam saya bole ke fashionvalet kalo nak shoping mekap brand KATE seperti gambar di bawah..
saya super like sebab tak mahal dan berada dalam budget kecik saya hehe :)
Japan brand..

dan kalau beli pada jumlah harga melebihi RM150 bole dapat sekali tote bag Kate dan paper holder
mcm file selit kertas tu..ape nama dia tah..;p
tote bag dia besaq..dah jadi henbeg jalan2 saya ..sebab saya selekeh kan..sebat saja mana beg yang adoo ;p



yeay saya dah 6 bulan, bole makan nasik sambal belacan mcm wan saya dah nanti ;p


asik cerita perkembangan adik, si kakak lama menyepi..
dia baik2 saja kat sekolah..abes sekolah duduk dgn babysitter sebelah umah seperti selalunya..
dah mengenal semua huruf dan nombor dengan baik..menulis pun sama...
Genius Aulad sekolah yang baik pada hemat saya..
alhamdulillah setakat ni semua baik2 belaka..

baca iqraa jugak dah bagus..
lain dari tu ada buku cerita dalam english tajuk adam dan Dina pun dia dah bole membaca dengan baik..
dah melompat ke buku ke-2 pun :)
semoga Allah terus pelihara anak saya dan jadi anak yang soleh insyaAllah :)


weken pun sekarang ni jarang dah keluar shoping ke ape..
takat beli barang sikit2 tu ade la..
tak boleh berlama lama..
ada anak kecik...biase la kan..:)

takecare kawan2..
semoga hari kalian jugak baik2..
salam..

Friday, September 5, 2014

Fend Ikan Bakar Kelana Jaya

salam all :)
2 hari lepas berlaku lagi acara jalan2 cari makan...
part ni memang best kan..
hehe..:)

tempat yang diterjah ialah Fend ikan bakar..
lokasi nya ialah di Kelana Jaya..Jalan SS5B/2 bersebelahan Bank BSN..
Senang je nak cari..

menu macam biasa la kalo dah kata ikan bakar..so semua pun bakar lahh, ada ikan keli cencaru kembong, ayam bakar dan kerang berladoo pon ada..:)
dia bagi sekali kuah kari dan air asam..satu set lah kiranya..
so air je order asing..
sayur2 ke ape memang tak doo..

kalo diikutkan harga mmg agak mahal kot sebab sayur ape pun tak de..
mmg hanya nasi dan ikan bakar didatangkan bersama kari kosong dan air asam..
saya punya set keli bakar ada tambah nasi sikit total RM9..
air takde sebab saya memang jenis bawa tupperware air masak ke mana2 pun..
haha..;p
ais2 ni ai tak minum u olss :)

nak tahu sedap ke tidak lihatlah kepada betapa licinnya kami makan..
hehe..;p








tu je..
takecare kawan2..
hepy weken :)

Friday, August 29, 2014

Johnny Rockets at Sunway Pyramid

salam all :)
harap semua readers saya sehat sejahtera hendaknya :)
minggu lepas balik kampung..
adik saya yang ketiga kawen..
berbunga riang la hati kalo bab2 balik kampung nih kan hehe :)
yang tu saya story kemudian :)

kali ni nak cerita pasal jalan2 cari makan..
dah lama sangat saya tak review tempat makan best kan..
so here we go!
:)

kali ni we all makan lunch kat Johnny Rockets
Betul2 bersebelahan sunway pyramid shopping mall dia punya building
konsep makanan ialah western..
so sapa yang suka nau makan berger silalah berkunjung ke sini..
selain berger byk je lagi pilihan seperti spagety, sandwichs and salad
ehh satu lagi..nak pegi, poket bior tebal..bawak sepoloh hengget..air mineral bole la hehe ;p

sebenarnya datang cni nak meraikan best fren saya punya birthday..
so..selamat hari lahir buat awak, sahabat..
semoga sentiasa bahagia bersama keluarga, sentiasa di bawah rahmat-Nya, murah rexeki dan panjang umor :)
saya doakan yang baik2 saja untuk kamu :)
:)



siap diorang punya staff datang nyanyi2 lagu heppy besday bawak eskrim ada lilin :)
sweet..


geng makan baru..;p

sementara tunggu makan bole main game..
ruang restoren agak besar so ada space for this type of game :)
restoren ni 2 tingkat..dan tingkat bawah ialah kitchen..

makanan yang kami order ialah spagety, berger double n single, sandwich, chicken wing and chicken tenders..
bole check website kalau u all nak tengok menu..
http://www.johnnyrockets.com/menu.html







dah habes makan..bolela balik..
sebab ada keje menunggu di opis hehe ..:P
bye kawan2..takecare :)

Tuesday, August 19, 2014

raya kami..ber-4 tahun ni :)

salam all :)
wahhh dah masuk raya ke 23 baru nak letak gambar raya..
bz sangat nampaknya saya :)
hehe ;p

selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada semua pembaca blog picisan saya nih :)
gara2 makan melampau sehingga lupa kiamat..saya demam selesema asthma batuk semua dalam satu pakej..lengkap..;p
nah hampir 2 minggu saya sakit (sebab malas makan ubat anak BF) barula nampak gaya nak baik..
satu hari je saya MC sebab raya dah pulun cuti panjang kan..
wahhh kemain dah cuti panjang ..MC lagi seround..kau hengat company laki kau??:p
hehe..:)

macam biase..raya saya dikampung saya yg nyaman terindah dan mendamaikan ;p
takkan bergaduh dgn somi kesayangan sebab sy tiada mertua..;p
bonda saya akan setiap tahun keriangan menyambut saya dgn cucu-cucunya ;)

tema warna tahun ni adalah cacamerba..
eh malas la nak melawa2 bertema2 nih sbb ada anak yg masih bayi..baju harus berlubang dihadapan..senang nak BF kan..
ada ke baju Jovian Mandagie yang BF friendly?
hahah ;p

dress Bella Ammara saya sangat selesa..
pattern begini sgt banyak bole dijumpai..
cuma bergantung kepada bajet anda saja..
ada zip dibahagian depan mudah nak BF...:)

tahun ni, tak sempat nak buat makan2..sebok dgn adik kawen dan sebaginya..
ehhh bukan..ada anak kicik pun susah woo nak masak..(alasan sama ;p)
sikit2 okla...
setakat 2-3 famili dtg beraya nak mkn bole la nak masak..
sebab famili sebelah En.J datang bertandang sy sempat masakkan mee sup..okla dari x de kan :)








setakat tu jela cerita rapuan raya saya..
baju raya satu je hahha..
so raya pertama jela amek gambar..
raya kedua dah malas ;p
bye kawan2..
takecare!:)

Thursday, July 24, 2014

sofa koyak

salam all :)
dah lama x blog rupanya..
puasa pun dah masuk hari ke 26 dah..4 hari lagi mau raya..hehe :)
selamat hari raya semua..maaf zahir dan batin.. semoga perjalanan pulang ke kampung kita diberi kemudahan oleh Allah s.w.t

jangan lupa doakan buat saudara seagama kita di Gaza..
doakan mereka terus kuat..
doakan moga israel, zionis dan yahudi laknatullah mendapat balasan atas kekejaman mereka..
mereka tidak tahu kuasa Allah s.w.t mengatasi segala-galanya..
mereka lupa bahawa mereka bukan Tuhan yg mencipta alam
tetapi mereka cuma tuhan yg mencipta petualang dan melenyapkan nilai kemanusiaan sesama insan..
Allah maha mengetahui dan maha kuasa..
teruslah kita berdoa..


random story hari nih ada halnya sedikit pasal ilmu menjadi ibu2..
berdasarkan pengalaman saya juga..:)
kalau anda seorang ibu yang menyusukan sure pernah jadi nipple crack..sakitnya hanya tuhan saje yang tahu..
dulu mase anak sulung saya x tahu ada krim yang bole membantu..
tahan je sakit..
tp skang hasil dari pembacaan dan cuba sendiri..sangat berhasil..
ada brand medela dan avent..

selepas guna 2-2 pun ok..
tp saya prefer Avent sbb dia cair sikit..Medela tu macam pekat skit..
setiap org tak sama kan..so guna mana yg u olls selesa lah..
tp both brand ni memang yang terbaik la setakat ini...:)
owhh dan yang pasti..bole makan dan sesuai utk bayi..so maknanya bila nak menyusu tak perlu kesat utk hilangkan krim..terus bole menyusu je..:)
harga utk Avent tu RM39.90 dan Medela 7g RM29.90


cerita yang satu ni paling tak tahan..
adoiila..
rasa macam nak patah2 kan pijak2 je sofa ni..
:(
sofa kat umah saya baru 3 tahun pakai..beli pun time nak raya jugak 3 tahun lepas..

ngam2 nak masuk 3 tahun pakai..dah koyak..
brand Cavenzi..so tak yahla bli brand ni lagi u ollss.sakit hati jek..
nak kata duduk lasak sangat ke..tak jugak sebab kami bukan ada kat umah pun..pi keje malam je kot baru rehat..
siang mmg tak de orang duduk pun...
pun bole koyak..haihhh pelik aku..

so nak tak nak kene la repair..bli baru??
ni sofa pun dikira baru what..hahhaha ;p
nak bli baru lg memang makcik laki bini x dak duit lah..hehe..
so hasil dari gugel...sampaila kami ke alamat kedai di shah alam..
tunjuk gambar sofa yang koyak..depa memang bole repair..
3 seater ni cost me RM1.4k...

hermm..bayarlaaa..
apo laie..
makan masa 3 minggu jugak nak siap..
ni website yang kami gugel tu http://sofakusyen.blogspot.com/p/baik-pulih-sofa.html
ada no fon kat sana..call jela..


hasil selepas di repair adalah seperti gambar di bawah..
kaler sama sebijik sejebon cuma material saya rasa diorang punya lembut skit berbanding cavenzi punya..
material x silap saya synthetic leather..bukan 100% full leather la..
x pandai sgt bab ni sebab bukan pembuat sofa..hehe ;p

oklah hasilnya..puas hati ke x..makcik terima jela..
koyak lagi kali ni..
memang dia suruh beli di Lorenzo..hahahha mampuu?;p


bukak puase ape hari ni??
saya  hari2 pun beli la..nasi pun En.J yang masakkan..
saya x sempatla..balik awal pun jalan jem..sudahnya pukul 7 gak sampai umah..
kalo pukul 7 nak masak..masak megi sempat lah hehe ;p

semoga Ramadhan di hari2 terakhir berlalu dengan baik utk u olss :)
takecare!:)

Wednesday, July 9, 2014

doorgift

salam all :)
Tak terlambat lagi utk saya ucapkan selamat menjalani ibadah puasa..
semoga puasa kali ni lebih baik dari tahun sebelumnya..
insyaAllah..:)

Puasa dah masuk hari kesepuluh ni, mulalah macam2 penyakit datang bertandang..
dahla dengan jerebu, udara langsung tidak nyaman..kes denggi merata rata..
sangat bahaya tahap kesihatan sekarang..
buke puase je..kene minum banyak air putih..neutralize kekotoran dalam badan..
untuk kes saya plak yang masih fully breastfeeding..sangat2lah mencabar..

habes je pam susu, mulalah rasa lapar dan dahaga sangat..
badan cepat kering sbb x minum siang hari..
bulan ramadhan ni memang sekali je saya pam siang hari..dapatla 9oz..
malam nanti pam lagi sekali..so maximum susu bole dapat dalam 13-14oz bulan puasa ni..
merudum stok susu tp bole cover dengan stok yang dah banyak buat mase dalam pantang dlu :)
naseb baik kan :)
rezeki anak..

ok nak cerita bende yang dah basi sebenarnye..hehe..
tp nak jugak tulis sebab nanti jadi kenangan mase hadapan,,;p
ok 2 minggu lepas kak senah paksa laki bawak ke Nilai 3..
nasib baik laki kak senah baik orangnya..hehe..dia pun bawakla..

alkisah saya nak cari barang doorgift utk wedding adik yang berbaki sebulan je lagi..
cepat2 ler saya nak setle kan mana yang belom..
sambil menyelam minum air lah kan hehe..
sekali harung bli la langsir baru untuk hari raya..
saya pilih tema inggeris style plak tahun ni..(kauu hadoo ;p)
hehe,mcm biasa tukang jahit pening pala layan karenah saya ..;p


oleh kerana cawan ni murah dan comel maka saya amek ni je sebagai doorgift..
letak together gether dengan cokelat homemade kawan KKS saya..
tu kemudian la saya letak gambar..
then masukkan dalam tippuware yang dapat harga murah kaw2 hehe..
:)
macam best hehe..:)
nak cantik skit kasi la reben dengan sticker kawen..:)
siap!

rumah saya dah macam gudang penyimpanan barang..
redha jela.. ;p


tak ketinggalan pinggan ala vantage kak senah..
vantage betul akak senah simpan lam lemari comel2..
murah2 kita buat basahan jelah hehe..
yang pasti sebijik RM2 hengget je..
kene amek sekaten (24 bijik)


habes dah cerita..
hehe..
bye :)!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...