instagram

Instagram

Wednesday, July 9, 2014

doorgift

salam all :)
Tak terlambat lagi utk saya ucapkan selamat menjalani ibadah puasa..
semoga puasa kali ni lebih baik dari tahun sebelumnya..
insyaAllah..:)

Puasa dah masuk hari kesepuluh ni, mulalah macam2 penyakit datang bertandang..
dahla dengan jerebu, udara langsung tidak nyaman..kes denggi merata rata..
sangat bahaya tahap kesihatan sekarang..
buke puase je..kene minum banyak air putih..neutralize kekotoran dalam badan..
untuk kes saya plak yang masih fully breastfeeding..sangat2lah mencabar..

habes je pam susu, mulalah rasa lapar dan dahaga sangat..
badan cepat kering sbb x minum siang hari..
bulan ramadhan ni memang sekali je saya pam siang hari..dapatla 9oz..
malam nanti pam lagi sekali..so maximum susu bole dapat dalam 13-14oz bulan puasa ni..
merudum stok susu tp bole cover dengan stok yang dah banyak buat mase dalam pantang dlu :)
naseb baik kan :)
rezeki anak..

ok nak cerita bende yang dah basi sebenarnye..hehe..
tp nak jugak tulis sebab nanti jadi kenangan mase hadapan,,;p
ok 2 minggu lepas kak senah paksa laki bawak ke Nilai 3..
nasib baik laki kak senah baik orangnya..hehe..dia pun bawakla..

alkisah saya nak cari barang doorgift utk wedding adik yang berbaki sebulan je lagi..
cepat2 ler saya nak setle kan mana yang belom..
sambil menyelam minum air lah kan hehe..
sekali harung bli la langsir baru untuk hari raya..
saya pilih tema inggeris style plak tahun ni..(kauu hadoo ;p)
hehe,mcm biasa tukang jahit pening pala layan karenah saya ..;p


oleh kerana cawan ni murah dan comel maka saya amek ni je sebagai doorgift..
letak together gether dengan cokelat homemade kawan KKS saya..
tu kemudian la saya letak gambar..
then masukkan dalam tippuware yang dapat harga murah kaw2 hehe..
:)
macam best hehe..:)
nak cantik skit kasi la reben dengan sticker kawen..:)
siap!

rumah saya dah macam gudang penyimpanan barang..
redha jela.. ;p


tak ketinggalan pinggan ala vantage kak senah..
vantage betul akak senah simpan lam lemari comel2..
murah2 kita buat basahan jelah hehe..
yang pasti sebijik RM2 hengget je..
kene amek sekaten (24 bijik)


habes dah cerita..
hehe..
bye :)!

Wednesday, June 25, 2014

Jam tangan menarik buat lelaki dan perempuan di ZALORA

(Sponsored Post by ZALORA)

salam all :)
Entry kali nih nak ajak u olss shoping online hehe..
shoping raya konsepnya..(mampoo ko nak shoping, puase pun belom kan ;p)
hehe..

Zaman sekarang yang serba moden lagi canggih ni, banyak benda kita boleh buat dengan menggunakan teknologi. Contohnya shopping. Kalau dulu kita perlu keluar untuk beli sesuatu tapi sekarang semuanya boleh dibeli secara online. Hatta makanan sekalipon sekarang ni bole dibeli secara online..hanya dengan menunggu dirumah, barang yang di order sampai ke muka pintu :) mudah kan??

Online shoping boleh dibuat hampir di mana-mana sahaja  asalkan ada computer, laptop or smartphone. Bagi mereka yang gilakan peranti canggih pula akan merasakan mempunyai alatan seperti itu akan memudahkan hidup kerana  boleh install mobile app website online shopping Malaysia dan beli secara online dengan gadget tersebut. Cool bukan?


Di luar sana terdapat banyak website online shopping Malaysia yang menawarkan pelbagai jenis fashion item dengan harga yang cukup berpatutan. Cakap apa sahaja yang anda mahu pasti akan boleh dibeli secara online! Daripada baju ke kasut, handbag sehinggalah ke aksesori semuanya tersedia untuk lelaki dan wanita. Antara jenis-jenis akesori yang sangat popular dalam kalangan orang kita ialah jam tangan, bracelet, cincin, anting-anting dan macam-macam lagi.

Jika anda mencari jam tangan yang murah apa kata dapatkan di website online shopping Malaysia. Ini kerana banyak blogshop Malaysia atau website di luar sana yang menawarkan pelbagai koleksi jam tangan wanita dan lelaki secara online.


Antaranya ialah Zalora Malaysia. Sebagai destinasi online fashion terkemuka di Malaysia mereka begitu peka dengan kemahuan dan permintaan para pembeli jam tangan. Dengan itu mereka telah membawa masuk banyak jenis jam tangan online kedalam website mereka dari pada pelbagai jenama terkenal. Apa yang lebih menarik ialah anda boleh beli jam tangan murah dengan harga yang cukup berpatutan di sana. Jom apa kata beli JAM TANGAN murah di Zalora untuk dipakai pada Hari Raya akan datang!

kat bawah ni website zalora pada sesiapa yg belom pernah shoping kat sana..oleh kerana saya jenisan yang kaki shoping online, so ZALORA ni bukan sesuatu yang asing bagi saya :)

sebelum ni asik shoping baju dan seluar kali ni bole shoping jam tangan pulak..ada harga serendah RM50 untuk jam tangan di ZALORA ni..
so beli la mengikut budget masing2..:)



website ZALORA ni jugak bole diakses menggunakan peranti mobile phone seperti iphone or android phone..
kekdahnya sebelum tidur or ketika dalam toilet sekalipun bole shoping..janji ada phone canggih dengan line internet yg superb hehe..:)



Jom online shoping dengan ZALORA !:)
takecare kawan2 ..
bye!:)

Thursday, June 19, 2014

pasta the coffee bean yang lazat..:)

salam all :)
Lunch date hari ni makan western..
tak plan pun actually nak makan pasta ke apa tapi disebabkan paksaan dari satu  pihak ni terpaksa jugak try..hehe :)
naseb baik sedap dan recommended..
serius sedap pasta spicy tuna ni..
dan chinese salad jugak x mengecewakan..
jom pi try :)

americano

spicy tuna RM16.80

chinese salad RM18

Wednesday, June 18, 2014

random photo

salam all :)
Hari entry random photo je la mase dalam pantang dlu..
cuti 60 hari for sure la tak cukup kan..
nak je cuti selama lamanya x payah keje..bole??
mestila x bole sebab ptptpu eh silap ptptn aku sape nak bayo??
hishhhh...

ok, baiklah berbalik kepada cerita asal..
hehe..
mase cuti 6o hari tu..kawan se-opis beritahu mahu datang melawat saya dan anak baru..
terkujat sekejap sebab mak malas nak masak2 (haha ;p) ni..
kekdahnya dah ada anak kicik ni tak tentu tidur bangun nya..
buatnya time nak masak tula dia bangun nak main2 plak kan..cemana..
kalo ada org tolong tengokkan lain ceritanya..

maka pikir bende yang simple saje mee goreng la..
cepat dan pantas..harap time nak goreng memang adik sedang tidur..
pagi2 buta saya dah menggulung popia telur..cepat2 lenyek telur cepat2 gulung..cepat2 goreng..
semua berlaku dengan cepat..hehe (baca pun kene cepat ;p)

kebetulan En.J keje dekat2 umah so roger dia balik tapaukan pula dominos pizza..
takut2 tak cukup sebab diorang janji nak datang tengari so pastinya bawa perut kosong kan haha..;p
terima kaseh pada kawan kerja yg melawat termasuk bos..;p
bos kate mee saya sedap..(hehe sedap ke lapar bos ;p)


lepas je habes pantang 44 hari..
mak gatal2 merenyam nak makan western..
Kebetulan ada sponser baek..tempat pilihan kat Pizza San Francisco Kota Kemuning..
makcik pakai baju england tu order spageti, ai order nasi ginger beef..
En.J order kambing golek..naseb sedap..:)
pastu tapau pizza bawak balik..pun sedap rasanya..:)





sehari sebelum keje..
balik kampung Tanjung Karang ada wedding anak buah..
yusuff pun dah genap 2 bulan mase tu..
tahniah pada pengantin baru..selamat melayari aalam rumahtangga :)


2 bulan sekejap je rasa..
tapi dalam pantang 44 hari rasa mcm 44 tahun punyala lama rasanya..;p
hehe..
takecare kawan2 :)
bye!

Thursday, June 12, 2014

tips banyakkan susu ibu..

salam all :)
update sikit pasal tips banyakkan susu ibu..
selain tip dari saya u all bole gugel tips2 hebat dari ibu2 pengalaman yang susukan anak exclusive 2 tahun dan bekerja seperti saya..
bukan mudah woo..:)

gambar yg ni gambar pagi tadi saya snap..
kalau setiap hari anak saya minum 4 kali 3-4oz, saya pastikan saya topup balik banyak macam tu, so apa2 in case memang ada stok berlebihan nanti..


paling mudah banyakkan susu badan..
ialah dengan longan kering..longan kering ni bole didapati di kedai herba cina,..
sekotak saya beli ni kemain harga RM17..
4 tahun dulu baru 7 hengget kot..mmgla tak sebanyak yang ni tapi x kan la beza sampai 10 hengget kan..mahal semua bende skang ni haihh..:(

cara masak sangat senang..
masukkan sebanyak mana yg nak dalam periuk besar dan rebus naik..
pastu masukkan gula kalo mahu..kacau sebati pastu masuk lam peti ess..
satu famili bole serbu..
saya x minum ais so saya campurkan dengan air panas mase nak minum so x dela manis sangat ke ape kan..

tips kedua seperti semalam saya bagitau..
banyakkan sayur hijau terutama sawi kailan or siu pak choy..
kalo pegaga bole makan buat ulam or jus pegaga..

dulu2 mase anak first saya rajin minum anmum lacta..
sekarang dah malas nak bancuh malam..
so saya minum susu anlene je utk tulang..
tp as long as minum susu..milk production will increase..:)

soya pun bole jugak amalkan..
saya tak pernah cube shaklee tp byk ibu2 yg cube shaklee diorang cakap ok dan mmg susu sangat banyak..
so u oll bole la try..
kalau x mo shaklee, susu soya biase pun memadai..

kalau dalam pantang or masih dlm tempoh 60hari lepas bersalin, susu melimpah banyak selalunya sebab pil herba yg dimakan..
contoh dulu saya makan nona roguy dan skang saya makan d'herbs terlajak laris..
walopun sehari susukan anak tp saya masih bole pam keluar susu 3 paket 5oz sehari..
pil herba mmg sangat membantu :)

selain tu, urutan ringan dan sentiasa positif selalu penting..
kalo stress memang tak keluar la susu..
so mase nak pam..tenang tu mesti..tarik nafas dan pikirkan yang indah2..gitewww ;p
bole?? hehe..

aaa satu lagi..
selalunya lepas bersalin hari kedua ketiga mcm tu kan..
kita mesti mengurut kan..
time mengurut tu mintak la bidan urut tu urutkan..supaya perjalanan susu lancar..
x la jadi bengkak susu dan sebagainya..
lepas urut tu biasanya air susu memang meriah la..
dengan izin Allah s.w.t :)
byk2 berdoa..

longan kering

Dugaan sakit masa menyusu memang sakit..
contoh bengkak susu dan nipple crack..
sakit nya Allah s.w.t. saja yg tahu..
yang pasti mesti demam sekepoi (orang kedah kata ;p)

bengkak susu..ubatnya mudah..
mula2 memang kene tuam sejuk dahulu baru tuam panas..
tuam sejuk maknanya letak bende yang sejuk dahulu..paling mudah ialah kubis rendam dlm ais..
pastu tekap pada buah dada dan pakai baju dalam macam biase..

lepas tu baru la tuam panas maksudnya tungku..tak kesahla tungku moden ke x moden..
kali ni breastfeeding 3 kali saya bengkak susu..dan 2 kali demam..
demam bengkak susu dalam pantang plak tu..mmg azab lah rasanya..
itula sebabnya syurga bawah tapak kaki ibu..(tetiba ;p)
hehe ;p

nipple crack sangat mengganggu proses breastfeeding sebab rasa sangat pedih dan silap haribulan bole berdarah..yes..saya pun pernah sampat melecet berdarah..
anak kedua ni saya guna krim dari avent and medela..
2-2 berkesan..:)
next entry saya share ye..

okies..
jumpe next entry..
takecare:)

Tuesday, June 10, 2014

nama dan susu

salam all..:)
lama x menulis kan kekdahnya..
dah jadi gian pulak hehe..
meh kita tengok nak habaq apa pula kali nih ;p

ok, sebenarnya officially nama anak langsung x plan..
yang ada dalam kepala saya hanya yusuff..seriuss mmg nak anak hensem mcm nabi Yusuff..(mampoo angan2 cenggitu ;p)
pastu tanya geng..dia propose satu nama..then tanya my mother dapat satu nama..
x mo kecikkan hati mana2 pihak..humban kesemua nama kedalam satu nama dengan tamaknya hahahh..
yela kan mana tahu nila satu satunya anak laki saya..so tak dela kempunan di keesokan hari hehe ;p
bole pilih mana2 nama yang disukai utk dipanggil..:)


anak kedua ni saya nampak sangat murah rexekinya..
alhamdulillah dipermudah segala urusan..
bermula dari mengandung, melahirkan dan menyusukan..
mengandung biase la kan, takkan sehat memanjang so sakit2 sikit tu saya redha saja..
yang penting anak kat dalam sehat seadanya..

mase nak melahirkan pun, pada perkiraan saya jugak lebih mudah berbanding yang sulung..
mungkin dah ada pengalaman??
tak jugak..mungkin sebab lebih kecik berbanding kakak so proses meneran lebih senang hehe
(bole ayat cenggitu ;p)
sakit di labour room pun tak lama 4-5 jam mcm tu ..tapi sakit sikit2 dah mula rasa bermula malam sebelum bersalin lagi..
dan saya bersyukur sebab mampu bersalin normal..
yang tu doa saya tak putus2 dimakbulkan Allah s.w.t.

lepas bersalin terus menyusukan anak..
alhamdulillah jugak doa saya dimakbulkan ..
susu mmg banyak..
dan bila dah kerja ni bole pam kat opis untuk terus tambah stok yang dah mula buat mase umur baby 6 hari..
harap sangat dapat susukan anak kedua ni sampai 2 tahun secara xclusif :)

tip nak banyakkan air susu banyak je kat blog ibu2 macam saya..
mana yang nak tips dari saya..sama je macam yang lain..
susu saya bole tahan je..tak la semeriah mana..hehe :)
janji cukupla untuk anak yg sorang itu :)

buat masa sekarang, saya tak ambil apa2 suplimen pun untuk banyakkan air susu..
cuma masih makan pil jamu D'herbs terlajak laris tu..saya rasa makan pil tu susu mmg banyak la..:)
selain tu makan sayur hijau..contoh = sawi kailan..
selain tu minum susu dan banyakkan minum air putih..


medela swing
alhamdulillah setakat hari ni semuanya baik2 saja..
takecare kawan2..
bye :)
salam..

Monday, June 9, 2014

anak baru saya :)

salam all :)
wahh berhabuk sangat blog saya hehe...
konon bz sangat jaga anak sampai tak hupdate blog kan..
hehe..:)

dua bulan lepas saya dah selamat lahirkan baby kedua..
2 bulan dah pun..
dah habis pantang pun..pantang la yang paling hazab kan..;p
cer angkat kaki sapa yg suka pantang..;p meh nak kira
hehe..

alhamdulillah secara normal dan tanpa epidural..
yang best kurangla kos bayaran kan..
3.19kg pukul 3.04 petang..
at Columbia Asia Bukit Rimau..
saya masuk labour room pukul 9 pagi dan bersalin 3 petang..
tak la lama sangat menahan sakit..

syukur sangat2 dapat bersalin normal sebab dlu dah pernah operation fibroid kan..
so selalunya doktor cakap kebanyakan kes memang akan c-zer jugak..
Allah s.w.t maha mengetahui yang terbaik..:)

saya berpantang kat kampung 2 minggu je..
selebihnya kat rumah..
nely dah sekolah memang susah nak berlama2 di kampung..
nanti dia baloq (malas..ni loghat kedah ;p hehe) nak pi skolah balik..

hari ni hari pertama bekerja semula..
malas??
of kos la kan..;p
dan dah 2 bulan jugak anak teruna saya tu..:)
nama??
panggil je Yusuff :) (harap anak hensem macam nabi Yusuf..hahahha ;p)

new born :)
sebulan
2 bulan

bye..
takecare kawan2 :)

Wednesday, March 26, 2014

checkup at 36 weeks 2 days

salam all :)
Lama tak cerita pasal checkup baby..
rasanya dah 2 kali checkup dah lepas entry yang last tu..
ni punya check last week..
dan tis week pun ada checup lagi..
every week rasanya sampaila bersalin nanti..:)

last week berat baby dah hampir 2.8kg..
3 week to go..
harap x besar sgt..
nanti susah woo nak kuar..;p
kalo through operation tak pela besar mana pun..hehe
tapi kalo normal..
hanya yg berkenaan saja tahu ;p kihkihkih

baby kali ni saya rasa macam tak kisah langsung kot nak bersalin kaedah yg mana..
samada normal atau tidak..
sebab dlu dah pernah operation jadi doctor pun dah maklumkan keadaan saya..
yang penting anak keluar sihat sejahtera..
sempurna kejadiannya..:)




Doctor kata minggu ni bole decide nak bersalin bila..
:)
takecare kawan2..:)

gambar wedding sabtu lepas dan perut saya 36 minggu 3 hari :) hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...