instagram

Tuesday, March 1, 2016

Tutorial Step by Step Online Shoping di Modish Scarf

assalamualaikum semua kawan2 blog saya :)
harap2 sehat hendaknya di pagi selasa barakah ni :)
mood nak tulis blog lately memang sentiasa ada tp tulah kekangan masa skit..
x pa, kali ni ada masa tulis, jadi tulis laju2 hehe :)

seperti yang dijanjikan di entry sebelom ni saya nak belanja satu post macam mana nak shoping online di website Modish Scarf saya..

meh sini meh saya ajar step by step..
:)
yang best, shoping di Modish Scarf saya terus masuk payment gateway, so kawan2 kesayangan semua tak payah nak email payment prove dan sebagainya..
leceh kan macam tu..
unless shoping tru wasap, manual payment..kena la ada payment prove ye..
hehe :)

ok, mula2 taip www.modishscarf.com di web browser, mana2 pun bole, chrome, IE, Mozilla or Safari :)
then akan masuk ke website front page or Home Page lah..
kat sana terus ada paparan New Arrival.. semua koleksi tudung..




Pilihlah mana berkenan di hati dan klik pada gambar tu :)

Dah klik pada gambar tudung, terus ada paparan utk detail tudung, gambar yang lebih besar beserta harga dan measurement tudung..




Rasa dah berkenan klik ADD TO CART..

Di bahagian atas sebelah kanan, ada tertulis Shopping Cart. 

Klik pada Shoping Cart tu..




Akan terpapar paparan item yang telah dipilih beserta harga dan Shipping Fee

Klik Button warna hijau Continue ..




Di paparan Confirm Shipping Address, sila masukkan alamat tempat penghantaran item anda..

Isi sampai habes dan klik button hijau Continue ..




Di paparan Choose Payment Method, tick bank untuk online payment anda, utk saya, tick pada maybank..

Klik button hijau Continue ..




di paparan Confirm Order, check lagi sekali item anda, pastikan betul dan jugak kuantiti..

bila dah confirm betul, klik butang hijau Continue ..




Anda akan terus masuk ke secure page which is Payment Gateway..

Klik butang biru PROCEED ..



Ini contoh payment gateway utk Maybank, masukkan username dan password..

Anda akan log masuk ke bank anda. Di page tu terus tertulis payment RM39 yang perlu dibayar..

Buat seperti biasa online payment yang anda buat. Selesai pembayaran anda akan dibawa ke page di bawah.




Paparan ini menunjukkan yang anda dah berjaya buat online payment. Yeayyyy!! hehe :)

Jangan lupa log out dari online bank anda. :)




Anda bole check di My Account utk melihat detail payment anda :)
Heppy shopping kawan2..
promo 3 lai RM100 utk Basic Scarf masih ada..

pi cepat register dan dah bole shoping :)
takecare!!

1 comment:

Nafira usof said...

waahhhh.. canggih shopping website kau beb!
camni lah baru user friendly. customer pon selesa nak shopping.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...