instagram

Thursday, February 18, 2016

dekorasi tangga - bingkai gambar

assalamualaikum semua sahabat blog saya..
didoakan semoga kita semua sihat sejahtera setiap hari :)
semangat skit nak mai keja kan :)

ok..cerita kali ni hal dekorasi rumah..
tapi jap..cop, saya perasan lately blog saya banyak visitor dari 3-4 minggu lepas
so adalah satu perkembangan yang positif la kan hehe..
banyak visitor banyakla duit hahhaah ;p
alhamdulillah..

baiklah berbalik cerita asal..
dekorasi bila dah ada duit skit lah hehe ;p
deko tangga kali ni..
deko tangga ni saya rasa sikit rare sebab saya pun tiru dari satu kedai vintage barang2 perabot rumah yang ada kat area opis saya nih..
bila singgah kedai tu ternampak dekorasi dinding tangga macam ni..
macam pelik tp mcm menarik jugak ..
jadi marilah kita try tengok jadi cemana kan..hehe :)

bingkai gambar ni saya usha jugak kat mana2 tp macam tidak kejumpaan..;p
jadinya terpaksalah tempah..tempah mahal la woi
bila tempah kebaikan nya ialah bole ikut saiz yang kita nak..
dan kaler yang kita nak jugak..

jadinya saya tempah keseluruhan 4 bingkai gambar ni..
tempah kat mana?
tempah kat brader yang buat grill rumah saya ni ha..
since keje kemas dan besi bagus jadi harapan saya bingkai ni jugak jadi cantik seperti yang saya nak lah..
masa mula2 bagitau dia macam tak faham sebab saya dah agak tak semua perasan bende ni..
bila saya tunjuk gambar baru paham hehe..

ok, bila dah siap..jeng jeng jeng..
alhamdulillah kejadian nya sangat kemas..
mmg siap dgn powder coating semua..
besi pun tebal..
puas hati ..cantik la senang crita :)

naseb baikla laki i is superman..hehe ;p
so dia gantung sendiri saja bingkai ni tp saya tolong pegang jugak sbb berat..
berat mata memandang berat lg bahu yang memikul hehe 
dah siap semua baru bole letak gambar2 tu..
tak payah nak tebuk ke ape dah, just sangkut je..senang kan yeayyy!!:)



gambar yang nak gantung pun bole susun secara berselerak..
konon2 seni la hahhaha lol ;p
buat mase sekarang saya park je dlu mana2 gambar yang ada..
semua yang dlu2 je dari rumah lama..
tak de pun beli lukisan baru sejak rumah baru ni melainkan lukisan di ruang makan bawah..

keseluruhan saya ada 4 bingkai..
saiz bingkai 5*4 kaki..(1 keping)
4*4 kaki (2 keping)
3*4 kaki (1 keping)

kalau ada lukisan besar yang cantik2 tu macam contoh gambar scenery kan..
tak pun kufi art yang warna warni tu memang marbeles la saya cakap hehe..
nantilah pelan2 carik mana sesuai..
kalut bukan nak pi mana pun ;p 



tak lama selepas itu...hehehe ;p
seminggu lepas pasang bingkai gambar dan gambar2 nya,
saya tukarkan lampu yang lebih sesuai konon konon la :)
sesuai ikut citarasa saya lah ;p
sebab nak samakan konsep hitam2 disitu..

saya tukarkan lampu lama dengan track light..
track light kat mana2 kedai lampu pun ada..
tp harga memang berbeza beza..sebab lampu utk track light tu pun ada saiz kecik besar..
so kalau bajet besar, kasi la lampu besar kan  ;p
gitu..

kiri kanan dan tengah saya letak track light..
3 set..1 set dengan 3 biji lampu..
kat kedai lampu tu pun tak semua yang jual satu set (3 lampu)
ada yang jual asing2 pastu harga makkk aihhh kemain mahal..
jadi carilah yang jual satu set senang nak kawtim harga ..









Tracklight saya beli lampu saiz besar..
warna hitam sama dengan bingkai gambar..
kat mana saya beli tracklight dengan harga berpatutan?

soklan tu susah wooh nak jawab sebab sy x jumpak pun tracklight kat mana2 kedai lampu yang harga die saya mampu beli..
bole tahan mahal kesemuanya..
kesudahannya..beli dengan kawan baik saya di opis..
kebetulan die pun baru pindah rumah baru..die bli tracklight byk..
jadi die jualkan kat saya harga yang murah lah dari kedai lampu..YEAYYYY!!
hehe :)




ok dah..
setakat tu jek cerita saya..
lain kali bertemu lagi di next entry..

ooohh lupa bagitau..
tudung saya dah bole beli online..
semua tudung saya dah park kat sana..
pi usha terus bole beli kalau berkenan..
jangan malu jangan segan nah hehe :)

next entry saya buat tutorial beli online kat website saya yer..
payment terus je masuk payment gateway..
tak payah nak email saya prove of payment dah..
easy macam makan popcorn dalam panggung wayang :)

bye..
takecare!!
salam :)

5 comments:

cik mah said...

Cantik..idea br..

Zee Suhaini said...

cantiknya deco camni..boleh cebok idea..hehee

adarnadzmie said...

memang sgt menarik tertarik lah.... kretif....:)

Travelog Sunyi said...

kreatif...cntik plak tgk buat camni..huhu

Nafira usof said...

Beb!!!!! kreatif nye kau beb!!!
kagum aku tengok hasil seni kau. gila cam kat geleri. kalo aku memang tak nampak frem besi kotak2 tuh sebagai sesuatu yang cantek. tapi bila tgk ape yg ko deko nih, melopong mulut aku wehhh! giler cantekkkkkkk. tahniah beb! aku kagum. hahahahahahaha.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...