instagram

Monday, October 13, 2014

Injection Yusuff at 6 month :)

salam all :)
Rasanya saya tak pernah sekali pon blog tentang imunisasi anak saya..
masa nely dlu semua injection saya ambil di klinik kesihatan government saja..
yang penting free ehhehe :)
langsung tak ambil pun yang additional mcm pnemacoccal, rotavirus or chickenpox..

Anak kedua ni, saya ambil imunisasi direct je dari doctor sama masa mula2 lahir dlu kat Hospital Columbia Asia..
Dr Izzurina..baik dan comel orangnya hehe..:)
memandangkan kalo pegi klinik kesihatan biasa saya terpaksa ambil cuti dan sebagainya, tu jugak merupakan salah satu sebab saya ke private..
kalo di private bole pegi sabtu..senang..:)

Ada jugak sesetangah orang yg tak mau amek imunisasi untuk anak sebab pernah dlu terjadi byk isu pasal DNA babi dan sebagainya..
so itu jugak atas pilihan masing2..
tp dari penerangan docter, Rotavirus dengan Chickenpox saja ada, lain2 x de lah..(rasanya, betulkan saya kalau saya salah)

Selalunya memang kami akan sarapan kat sepital saja, malas nak keluar jauh2..
lagi pula, orang tak ramai so tak perlu Q panjang..
orang sebelum kami selalunya 3-4 orang sahaja..yeay!!


muka budak gembira dapat sarapan nasi lemak faveret :)
adik macam biase suka jalan2 luar..dok je dalam umah lama2, mula la dia nak naik angin ;p hehe..



Injection tambahan saya hanya ambil pneumacoccal..
mahal ya ampun..;p
anak punya pasal..apakan daya, so suntikan ni untuk prevent jangkitan paru2..
suntikan pneumacoccal ni ada 4 dos kesemuanya yang akan diambil ketika 2,4,6 bulan dan yang last sekali ketika umur setahun ..



payment setiap kali injection..(pengsan ;p sebab orang misking mcm kami laki bini)
kali ni ada diskaun RM20..



semoga anak saya terus sihat hendaknya..
semoga Allah s.w.t terus memelihara anak saya..jadikan dia anak yang soleh..

akhir sekali dapat susu free..baru kata doctor..:)
nak amek gambar dengan doctor die tak mau..segan sebab die comel takut ramai patient dia hahah ;p
itu saja cerita weken saya..

selebihnya dirumah saja melayan anak..
mak malas betul kuar rumah..jerebu katanya ;p hehe
takecare kawan2 :)

6 comments:

suhailah hamid said...

Hospital private boleh buat hjg minggu dan x ramai org itu yg best tu...

Nafira usof said...

Sama lah beb~
pergi inject kat klinik swasta jugak.
x lalu nak bersesak kat klinik kerajaan.. huhuhuhu.
2 2 anak semua injection kat klinik swasta. masa peknen jer gi gomen.. terpaksa sebab kena beranak kat hospital gomen khen!

thanks beb atas no tipon.
nanti aku say hai kat wasap k!
ade masa kita dating.. umah kita dekat jer kan~ hehehehe

lieyalatif said...

ye shark sebab tu laa lieya mase dayyan nitak pergi kerajaan sedangkan lieya sendiri kerja kkm...sebab malas nak amik cuti, malas nak masuk haflday mcm kwan2 buat...lg pun private leh gi sabtu ahad pastu leh santai2 pergi tak perlu hadap hiruk pikuk org ramai ....

lieya dulu amik gak injection tambahan nie...tapi mase tu ade diskaun...3kali cucuk free satu ...so utk pneumococal tu lieya dpt free satu...jimat dlm 2ratus lebih tuuu huhuhu...

Raihanah Ahmad said...

saya pula memang suka ke govt clinic. memanglah kena amik cuti semua tu tapi lebih convenient.

Najib Ariyan said...

sorry terpandang makanan jer... tu ker bfast kat spital.... nampak mcam sedap jer.. kat KK ni hsptl dia dah amalkan permakanan sihat... takder susu pekat takder masin2...kalau orang kuat masin mesti rasa makanan tu tawar

lydzar DN said...

Salam.. wahh jab pneumococcal dh cecah rm390 per jab ye? Boleh tahan juga. Zaman anak saya kecik dulu around rm270.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...