Thursday, June 12, 2014

tips banyakkan susu ibu..

salam all :)
update sikit pasal tips banyakkan susu ibu..
selain tip dari saya u all bole gugel tips2 hebat dari ibu2 pengalaman yang susukan anak exclusive 2 tahun dan bekerja seperti saya..
bukan mudah woo..:)

gambar yg ni gambar pagi tadi saya snap..
kalau setiap hari anak saya minum 4 kali 3-4oz, saya pastikan saya topup balik banyak macam tu, so apa2 in case memang ada stok berlebihan nanti..


paling mudah banyakkan susu badan..
ialah dengan longan kering..longan kering ni bole didapati di kedai herba cina,..
sekotak saya beli ni kemain harga RM17..
4 tahun dulu baru 7 hengget kot..mmgla tak sebanyak yang ni tapi x kan la beza sampai 10 hengget kan..mahal semua bende skang ni haihh..:(

cara masak sangat senang..
masukkan sebanyak mana yg nak dalam periuk besar dan rebus naik..
pastu masukkan gula kalo mahu..kacau sebati pastu masuk lam peti ess..
satu famili bole serbu..
saya x minum ais so saya campurkan dengan air panas mase nak minum so x dela manis sangat ke ape kan..

tips kedua seperti semalam saya bagitau..
banyakkan sayur hijau terutama sawi kailan or siu pak choy..
kalo pegaga bole makan buat ulam or jus pegaga..

dulu2 mase anak first saya rajin minum anmum lacta..
sekarang dah malas nak bancuh malam..
so saya minum susu anlene je utk tulang..
tp as long as minum susu..milk production will increase..:)

soya pun bole jugak amalkan..
saya tak pernah cube shaklee tp byk ibu2 yg cube shaklee diorang cakap ok dan mmg susu sangat banyak..
so u oll bole la try..
kalau x mo shaklee, susu soya biase pun memadai..

kalau dalam pantang or masih dlm tempoh 60hari lepas bersalin, susu melimpah banyak selalunya sebab pil herba yg dimakan..
contoh dulu saya makan nona roguy dan skang saya makan d'herbs terlajak laris..
walopun sehari susukan anak tp saya masih bole pam keluar susu 3 paket 5oz sehari..
pil herba mmg sangat membantu :)

selain tu, urutan ringan dan sentiasa positif selalu penting..
kalo stress memang tak keluar la susu..
so mase nak pam..tenang tu mesti..tarik nafas dan pikirkan yang indah2..gitewww ;p
bole?? hehe..

aaa satu lagi..
selalunya lepas bersalin hari kedua ketiga mcm tu kan..
kita mesti mengurut kan..
time mengurut tu mintak la bidan urut tu urutkan..supaya perjalanan susu lancar..
x la jadi bengkak susu dan sebagainya..
lepas urut tu biasanya air susu memang meriah la..
dengan izin Allah s.w.t :)
byk2 berdoa..

longan kering

Dugaan sakit masa menyusu memang sakit..
contoh bengkak susu dan nipple crack..
sakit nya Allah s.w.t. saja yg tahu..
yang pasti mesti demam sekepoi (orang kedah kata ;p)

bengkak susu..ubatnya mudah..
mula2 memang kene tuam sejuk dahulu baru tuam panas..
tuam sejuk maknanya letak bende yang sejuk dahulu..paling mudah ialah kubis rendam dlm ais..
pastu tekap pada buah dada dan pakai baju dalam macam biase..

lepas tu baru la tuam panas maksudnya tungku..tak kesahla tungku moden ke x moden..
kali ni breastfeeding 3 kali saya bengkak susu..dan 2 kali demam..
demam bengkak susu dalam pantang plak tu..mmg azab lah rasanya..
itula sebabnya syurga bawah tapak kaki ibu..(tetiba ;p)
hehe ;p

nipple crack sangat mengganggu proses breastfeeding sebab rasa sangat pedih dan silap haribulan bole berdarah..yes..saya pun pernah sampat melecet berdarah..
anak kedua ni saya guna krim dari avent and medela..
2-2 berkesan..:)
next entry saya share ye..

okies..
jumpe next entry..
takecare:)

5 comments:

lovelywa said...

Wahh meriah dgn susu ibu..terbaeklah!!

Sheila Salim said...

assalamualaikum kak nice sharing! sheila pun demam bengkak susu 2hari. hahaha seksa juga. tapi best tengok anak minum susu maknya ;))))))

shark said...

wa : hehe..bole la alhamdulillah :)

shark said...

sheila : puas hati kan :)

Nafira usof said...

Meriahnye susu!!!
kagum sangat tengok mummy yang punye susu meriah begitu.
zura dulu ade gak ikut tips2 yg diberi tu.. tapi x bape nak jalan.. jadiknye kena jugak campur ngan FM. hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...