instagram

Thursday, August 2, 2012

mayada dan tingkah politik

salam all :)

saja saya mahu kisahkan buku novel yg saya dok ralit baca minggu lepas sampai seminggu lebih x hupdate blog..
novel pertama tu ialah Mayada,Daughter of iraq..sangat best ok citer ni...
best nak mamp** ;p

kalau u olss baca mak tak taula u olss kata best ke idok..tapi mak memang suke citer politik cenggini..
citer tentang mase zaman pemerintahan iraq dibawah saddam hussein..

sangat kejam pemerintahan saddam hussein di iraq kalau u olss nak tau..
sebelum ni saya mmg sangat mengikuti cerita iraq mase zaman saddam ni dulu sampaila zaman kejatuhan dia iaitu dia dijumpai di dalam lubang bersembunyi..ish ish ish
trajik giler kot..

sedikit overview cerita..mayada ni keluarga dia orang besar2 di iraq..Datuk dia sebelah mak iaitu Sati Al-husri ialah bijak pandai dan cendikiawan iraq..kalau u ols gugel nama tu sangat banyak..so info is there..:)
Datuk sebelah ayah dia plak ialah menteri pertahanan di Iraq..
so dia bukan org kebanyakan la..ada pangkat dan kedudukan..
dan jugak saya rasa merupakan salah satu sebab kenapa dia bole terlepas dari jail tu..

gambar tu ada dalam majalah Massa..
apa yg pasti saya suka cara penulisan Jean Sasson..mudah paham x belit2..tak der patah kata yg terlalu bombastik..
pasni nak angkut semua tulisan dia termasuk Rape in Kuwait..


Buku tingkah politik ni dalam bahasa melayu so lebih mudah difahami..
cerita semua pasal isu politik sekarang ni..

biasa la pada sapa yg suka politik tanah air dan juga pemerhati politik..bole baca buku ni..
penulis tak sokong mana2 parti..semua berdasarkan pendapat beliau sahaja..
saya suka tulisan penulis ni..Rahman Shaari..


bye u olss..
berbuke ape hari ni ??
jumpe di next entry..

8 comments:

izan mama mia said...

saya bln posa ni xder mood nak bc novel....heheheh..sll bc kisah cinta jer..yg ringan2..politik tu..dah berat...

izan mama mia said...

saya bln posa ni xder mood nak bc novel....heheheh..sll bc kisah cinta jer..yg ringan2..politik tu..dah berat...

Asfaliza Mohd Yatim said...

saya suka jugak cerita2 politik ni

Cik tikah said...

Tikah x suka politik sebab tkut emo terlebih. Haha

Farah Shamsudin said...

rajinnye baca.. farah bulan pose ni malas btol nak baca..

Gieyana said...

Rajinnya bx..suka bc buku motivasi..:-)

khairul said...

sy suka politik..x sabaq nak pangkah dh nie :)


nk romen pon p la tempat len wei !.http://gilamodified.blogspot.com/2012/08/meluat-sunggoh-ngan-couple-ni.html

Ija Abdullah said...

Hi shark,

wah, tak sangka rupanya shark ni suka baca non fictional books! bagus2.

Ija paling tak suka membaca... tapi skrg dah insaf sikit... tgh nak pupuk minat membaca so that anak2 pun terikut sekali.. hehehe..

Anyway, selamat berpuasa to you too! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...