instagram

Thursday, September 3, 2015

memudahkan kerja

assalamualaikum kepada semua rakan2 blog..:)
syukur alhamdulillah hari ini sehat walafiat ..harap semua yang membaca jugak diberi kesihatan yang baik jugak insyaAllah..

well, bende yang nak dikisahkan hari ni ialah berkenaan hal untuk memudahkan kerja manusia pada zaman serba canggih maju moden sekarang ni..
saya sebenarnya terpikir nak tulis entry ni sebab ada ternampak kawan saya post gambar dekat fb mengatakan bahawa die dah cuci kain..maka, bila die yang cuci so husben la plak kena tolong sidai macam tu..bagus pada saya ada konsep tolong menolong bantu membantu amalan mulia kat ctu kan hehe..sapa tak mau wooi laki macam tu kan hehe :)

tertengok gambar tu saya terpikir plak nak tulis entry ni..ok..kita mulakan hahaha ;p
ok macam ni, kan biasela dok tengok2 instagram kawan tu ada la ternampak satu akaun insta ni pemiliknya dirahsiakan ;p dia ada rumah yg sangat cantik..memang kagun la rumah die kemas cantik mcm tu..
so kat laundry area dia tu ada die letak satu mesin cuci baju dan satu lagi mesin saya tak pasti apa namanya..

jadi saya tanya En.J apakah nama mesin tu..
die kata "tu mesin kering bajulaa..tu pun tak tau ;p lenkali sekolah tu belajar elok2 wakakakkak"

pastu saya reply "kenapakah rumah kita tak dak mesin macam tu??, kaya betul die ada mesin kering baju siap..eh mesin kering baju ni, baju kering terus ek tak payah sidai2??"

laki aku balas "yela, tak payah sidai, kalo nak sidai tak payah mesin ni la"

isteri mata duitan pula membalas "mahal tak bang mesin ni, kalo tak sampi 10k beli jela, biasela bajet kaya memang begitu ayatnya hehe ..  saya ni tak senang sangat nak sidai baju sokmo plus saya kerja ni bukan dok shake leg kat umah, isteri mithali masuk syurga sebab baik pada suaminya..bukan rajin sidai baju muahhahahahha ;p

tidak lama selepas itu ..sampai la mesin kering baju ni kat rumah..
hati isteri mata duitan ini berbunga riang..;p
sebab tak payah sidai kain...not actually tak payah sangat la..kalo jenis yg tebal2 saya prefer sidai la..yg kecik2 macam baju anak2 stokin dan sebagainya itu..sgt mudah dengan memasukkan ke dalam pengering ini..

siap je terus angkat dan lipat..kalau ada yg perlu gantung so sediakan penyangkut siap!!
kalo nak pakai terus pun dipersilakan tanpa ragu2 hehe..;p

dan saya beli yang murah2 saja lebih kurang seribu saja harganya..
kalau u ollss bajet besar beli la yang mahal macam electrolux tu..sure power keringnya..
saya beli di LAZADA..
pi lekaih usha2 kat lazada kot2 ada harga murah beli terus..

pada pendapat saya kalo kita yg ada famili dan jugak ruang rumah terhad utk sidai pakaian dan sebagainya, mesin pengering ni ialah jawapannya..
sebab sebelumni tak pernah terpikir pun nak bli pengering, cuma ingat pengering hanya kat kedai dobi..kuno sungguh nooo hahha ;p

ada gadjet canggih2..henbeg mahai2, mesin basuh baju 10kg, perabot umah kayu jati..tapi sidai kain..apa barang beb wahahhahah..
beli satu pengering baju selesai satu masalah utk org bekerjaya makan gaji seperti saya..
ni bukan malas namanya, ni ialah mengoptimumkan penggunaan teknologi hasil kecanggihan otak manusia..hehe :)

peace..takecare!!
bye bye :)


4 comments:

Ani Ahmad said...

menarik ni. nk hangkut jugak la satu.huhu. malasnye nk menyidai

shark said...

ani : memang wei, nak plak anak koi bertambah hat kecik2 tu dia punya malas nak sidai, tuhan ja yg tau wahahahhahaha ;p

adarnadzmie said...

wahhh... mcm nak satu... tapi kena menabung dulu la jawabnya...hahaa

senangkan org yg duduk rumah apartment dan flat.... x payah sidai sana sini....:)

nik ros said...

wah senang la. tak payah dah sidai kat luar.hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...