instagram

Thursday, April 16, 2015

Bukit Merah Laketown Resort :)

salam all :)
seminggu lepas, balik kampung halaman terchenta..
damai lagi tenang..hehe :)

x plan nak kemana pon cuma ingat nak balik kampung je..
tp bila pikir macam lama je tak cuti dan cuti macam banyak je muahhahahahah ;p so amekla cuti 2 hari..
hari jumaat dah gerak balik kampung..
singgah sarapan dan perjalanan pun bermula..

kul 2 ptg sampai kampung..makan2 dan rehat..
keesokkannya, singgah kampung tok saya sebelah bapak kat Kubang semang, Bukit Mertajam..
malamnya tu makan malam ramai2 sambil makan kek besday adik..
setahun dah anak teruna kicik saya tu..

ahad tengari lepas makan, dah gerak balik..
tak terus balik shah alam pun sebab plan dah bertukar dari x mahu kemana mana jadi mahu ke satu tempat yg bawak budak2 yang depa bole hepy, mak dan pak budak tak hepy tu belakang kira lah..tak penting pun ;p hehe

cari dekat2 saja Bukit Merah sudah..adik saya cakap Lost World of Tambun lg best, so itu lain kali bole pegi, tak lari gunung dikejaq ;p
sebelum pegi saya dah booked hotel siap sekali dengan semua tiket masuk Ecopark and waterpark dan ada baucer makan malam sekali..
Petang tu tak kemana, jalan2 kawasan sekitar je..
pastu terus makan malam kat cafe tu guna baucer yg depa bg..selebihnya bayar je sendirik..




Keesokkanya pagi2 dah kuar sarapan isi perut, ada anak kecik waktu jadi padat, x bole lengah2 nt kang depa dok jerit lapaq lah..;p
so bg makan kenyang baru la jalan2..
habes sarapan terus ke Jeti Pulau Orang Utan, diorang inform awal2 bot tak bole jalan laju so perjalanan pegi ambil masa setengah jam begitu jugk dgn balik..
satu jam je masa utk ada kat pulau tu nak usha orang utan..

ok, tiket nak naik bot tak termasuk dalam pakej hotel yg saya amek, so kene bayar RM30 utk dewasa dan Rm15 for kanak2..
pemandangan cantik mase naik bot ni..terapi mata :)



Kampung air




kat pulau ni rasanya ada 20 ekor orang utan tak silap, biasela penyakit lupa..;p hehe
so hospital utk merawat mereka2 ini juga lengkap dgn perkakasan semua lah..
anak orang utan yg baru lahir pun depa jaga dgn baik sehingga umur setahun baru dilepaskan..

perjalanan dlm ni hanya 200 meter je..tak jauh so tak la letih mana..
tp berpeluh ketiak jugaklah ;p

habes melawat pulau..sementara nak tunggu bot, diorang bagi tengok video..
bot sampai..terus bertolak balik, mase ni matahari dah tegak naik, panas jugaklah..
kakcik dah bising2 nak mandi kolam nak mandi kolam, tu jela die zikir adoooi..
kami terus je ke waterpark..
oleh kerana hari itu hari isnin..tak de sapa pun dalam tu..
bermaharajalela la kami mandi dalam tu haha :) 




budak ni pon berendam jugak

Habes mandi mandi manda, balik bilik mandi air bersih n solat..
byk kedai makan tak bukan sebab hari isnin kan, mana ada org datang hari isnin haha..
yg ada laksa buyong jela..
layan lah sebab lapaq nak pengsan ;p
naseb baik laksa dia sedap..

Masuk ecopark malas nak amik gambar sebab dah letih plus dah nak balik pon kan..
masuk kejap je tp sempat la naik train yg kena kayuh pakai tangan..
mak ni sangat la gayat..jadi tutup mata masa naik tu hahhaha ;p
hishhh menakutkan ;p..
setelah itu marilah kita pulang..jauh lg perjalanan nih..


pendek kata percutian pendek bg anak yg berumur 5 tahun tu hepy..
adik die kecik lagi tak tau apa,,tunggu besaq skit lah baru best..

adik dah setahun ni, baru ada hati nak berjalan2, kalau x, mmg malas sebab takut malam x bole tido ke ape kan..susah jadinya tak pasal2 letih je yg dpt langsung x enjoy..
setakat itu sahaja update malas..
lain hari kita berjumpa lg (kalo rajin nak tulis la ;p)
takecare kawan2 :)

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...