instagram

Saturday, April 20, 2013

apa bezanya?

salam all :)

semenjak lepas surgery..
kawan2 yang mana tahu, bertanya saya operate cyst ke??
jawapan saya ialah tidak..
sebab saya operate fibroid...

mereka tanya lagi..ooo fibroid pulak..ada beza ke shark?
hehe..mestila ada beza sebab tang nama pun bunyi dah beza..

pada yang masih belum tahu..adik saya yang kedua juga baru juga operation setahun lepas..
apa yang beza dengan saya ialah dia operate cyst..
baru sangat dia operate setahun lepas dan tahun ni cyst tu tumbuh balik..:(
maha suci Allah s.w.t. ..kita hanya manusia..terima sahaja dugaan dengan redha..

apa beza cyst dan fibriod sebenarnya..??
ok..kat cni nak tekankan..
saya bukan doctor nak terangkan dengan sangat detail tp sharing sikit2 setakat mana yang saya tahu bole la..:)
nak tahu lbih lanjut lagi dalam..sila tanya pakar sakit puan ;p

berdasarkn pertanyaan pada doctor ..
fibroid ialah isi atau daging yang bertumbuh pada uterus (rahim wanita tempat bayi membesar) yang mana cyst pulak ialah lendir dan lemak dan kadang2 ada rerambut dan bertumbuh dalam ovari (tempat penghasilam ovum)

cyst yang ada pada adik saya ada lemak, lendir dan rerambut..
nampak bila di-scan..
cyst adik saya cakap mmg sentiasa ada dalam ovari setiap wanita cuma samada ia besar atau kecil..
bila besar semestinya akan mengganggu kilang ovari untuk menghasilkan ovum..

fibroid macam saya pulak..
bertumbuh betul2 di tengah2 rahim dan bole mengganggu penempelan embrio (x pasti istilah ni ;p)
jadi macam susah nak mengandung senang citer..so docter menasihatkan agar buang sahaja..
bole mengandung dengan fibroid tapi takut ada banyak komplikasi nanti..
untuk keselamatan..saya buang saja..

cara pembedahan fibroid sama macam bersalin caesarean..
dipotong memanjang dan secara melintang..
kalo macam cyst..
doctor akan tebuk di sebelah mana cyst itu bertumbuh..
kes adik saya ditebuk dikedua2 belah..

lepas surgery ..
doctor Loo ada bawa tunjuk fibroid saya..
seketul yang berbentuk daging bersaiz 7cm..
lupa plak nak snap gambar..;p

rasa saya tu je kot yang saya tau..
sebab kebetulan saya dan adik kes berbeza so we olls tau la..:)

takecare kawan2..
jumpe lg bila saya menulis lagi..:)



7 comments:

.: iEyLa :. said...

akak dah operate??xthu pon..
get well soon kakak...

shark said...

dah la dik..
awak yg x bc blog akak
huhu
:)

lieyalatif said...

7cm? Besar tu kan...moga2 bende tu x tumbuh lagi...in sha Allah...

Kawan opis lieya due tahun x preggy2...so die buat checkup n ade fibroid 8cm....alhamdulillah...buang je bende tu terus pregnant....

adarnadzmie said...

akak biasa tgk fibroid mak sudara akak... lepas dia operate doc ada bagi kami semua tgk...betul tu dia mcm ketul daging yg pejal...
moga shark bertambah sihat lepas ni yer...:)

aanie said...

skrg baru tahu beza...dulu duk dengar je psl 2 penyakit ni tp still x phm...

Ija Abdullah said...

salam shark :)

dulu saya ada multiple cyst, tp alhamdulillah tak melebihi 5 cm so doc suruh makan ubat dan dia pecah sendiri.. tak perlu operate.

Yup, cyst ialah cecair dlm kantung, fibroid lebih kepada pepejal.

Anyway, all have past, mudah2an fully recovered ye. :)

Zura@Iwan said...

alhamdulillah dh slmt semuanya...

me ingt lagi..masa me pregnantkan Irfan...dh la pestime pregnant kan...

Maha Suci Allah..me diberi ujian, masa kandungan 6bln cm tu kut..tiba2 ada fibroid yg tumbuh sebesar size 50 sen , tp bkn dlm rahim....alhamdulillah tk menganggu kandungan..cuma doc kata kalau mbsr mgkin mengganggu...Alhamdulillah lagi..setiap kali scan smpi la dh nak bersalin...kuasa Allah Taala..fibroid tu dah tak de..syukur sgt,,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...