instagram

Tuesday, October 16, 2012

baiklah..saya cerita..

salam all :)

sebenarnya nak buat entry ni saya pikir masak2 sampai hangit..lebih dari 28 kali saya pikir..
saya takut org pandang serong or salah anggap tapi x peduli la..
saya cuma nak bercerita..

saya anggap je tak de siapa2 yg baca..cuma selain dari Allah tempat saya merintih..blog juga pendengar setia saya..

serasa saya, sudah hampir 5 bulan kot saya alami period pain yg amat dahsyat..bukan setakat tu tapi darah yg keluar juga bukan sedikit jumlahnya..
contoh banyak nya darah yg keluar ialah pada hari pertama dan kedua saya kene menukar pad setiap jam!!
teruk bukan?..dan saya bertahan sampai 5 bulan..
bila terlalu sakit saya sampai jadi tidak tahan..lagi tak tahan bila period hampir 2 minggu..selang
seminggu period datang lagi..

saya paksa diri pergi jumpa doc dan scan..
dan di bawah adalah keputusannya..

seketul besar tu adalah fibroid saya..besar sekitar 6cm..bukan MENGANDUNG..ke ape yer
saya dah agak sebenarnya mesti ada fibroid sebab sebelum ni saya x pernah alami period pain or period terlampau banyak..sakit plak tu..:(

doc suggest proceed to hospital dan jumpa pakar..
so..keesokkan harinya saya masih sakit teruk..maka terpaksa pi sepital jugak sebab kalo ikut hati saya malas je..
nanti2 la..saya tak mo bila jumpe pakar nt, dia describe lebih2 dan kene bedah dan akan ganggu emosi saya..
dah la saya last sem ni..projek lagi..emosi saya bole terganggu!!saya tak mau!!saya nak sudahkan master saya dulu..sakit itu lebih teruk!!

tapi lain pulak yg jadi..pi jugk sepital sebab x tahan..semacam setiap bulan semakin sakit kekdahnya..:(
pi sepital terdekat je kat Bukit Rimau ni..Columbia Asia..
emmm..saya pi sepital dgn kawan baik saya..dia ada ketika saya senang dan susah..
tengkiu geng..

baikla..kat sepital plak bila dah jumpe..doc cakap mesti kene operation..katanya besar jugk fibriod tu..dia scan lagi sekali..takut tak puas hati..
terletak betul2 kat tengah2 uterus..katanya bole ganggu proses kehamilan..
so doc suggest jgn hamil dulu until operation..saya hanya angguk..
petang sampai malam saya menangis  terukk..sangat :(

bila plak nak operate nye..mestila bukan sekarang sebab saya tengah buat final year projek saya..nak sudahkan jika izin-Nya..tak nak lg tangguh2..
saya suggest kat doc nak operate bulan 2 tahun depan..doc setuju..
bila buat ujian darah..dia cakap hemoglobin kurang..x sesuai nak operate pun..sbb darah dh banyak hilang..

dia bg ubat..kene makan utk tambah darah..
2 bulan lagi, 3/12/2012 checkup lg..
saya x cerita pada sesapa pun kecuali mak ayah saya..

sebagai rawatan alternatif, saya ke darussyifa shah alam..
mencuba rawatan cara Islam yg mungkin akan berkesan dengan izinNya..
mencube tak salah..
jumpe uztaz kat sana dan saya diberi air di bawah untuk diminum pagi dan malam sebelum tidur..

selain dari tu, saya berbekam..
kat seksyen 7 shah alam..
berbekam seluruh badan termasuk di perut..
RM100 untuk satu sesi..



selain tu saya makan ubat dibawah..
habbatus sauda..pengubat segala penyakit tidak termsuk sakit tua dan mati..
sekotak RM18 kalo beli kat pusat berbekam tu..
saya beli terus je dari jiran yg keje kat pharmaniaga tu..lagi murah kekdahnya..
semoga dengan izin Allah s.w.t, penyakit saya bole sembuh..


pada yg sedih dan kesian pada saya..
doakan agar saya sembuh..
tak suka entry ni..
anggap je cerita reka2..

saya tak bermaksud nak melukakan sesapa atau menghiris hati yg membaca..
saya cuma bercerita tentang dugaan dan keperitan saya..
tak lebih dari tu..
maafkan saya sebab saya jugk manusia biasa..
perlu perhatian dan sokongan..

17 comments:

HASLINDA HUSIN said...

fibroid..aku 2nd time peknen berserta fibroid.. miscarriage.better buang..but pergi darul sifaq pun ok,aku ng bawi 3x pergi darul sifaq ..husband aku tak berapa sihat asyik masuk ward jer..alhamdulillah sekarang nie ok sikit.kesihatan penting..klu tak sihat apa pn tak blh.habatusauda tu..klu dapat yg belum diproses lg bagus ..hang boleh masak dengan nasi atau masuk dalam lauk.take care.

.: iEyLa :. said...

Ya Allah...adik doakan akk sembuh...
akak jangan sedih k..mungkin bila diuji mcm ni kite bole nmpak mane kawan dan mane yg lawan...
doa adik sentiasa ada tuk akk..
xsalah kita ikhtiar kan kak...
hope akk tabah dan sehat cpt k..

nik ros said...

mmg elok cuba rawatan cara islam dulu, mana tahu dengan izin Allah fibroid tu akan mengecil.
adik nik ade ketumbuhan dekat buah pinggang. septtnya ikut hospital kena buang buah pinggangnya tu tapi kami cuba rawatan Syifa Al-Hidayah dulu.

moga shark tabah. insyaAllah, setiap penyakit ade ubatnya.

Mama Likha said...

masya allah.. knp shark ? knp ckp kita tk suka baca ? knp cakap smuanya reka2? ya allah.. awk ok ke tak ? ada prob ? sapa yg marah2 dan kedekut tu ? hrp awk kuat dan tabah hadapinya....
in meantime ni awk cuba setelkan projek dan final sem dulu... sambil ikhtiar berubat mcm yg awk bt skrg tu dah btul.... doc pun ckp now tkleh operet jgk kan ? hopefully smua ok.... arap org tersayang sentiasa di sisi bg sokongan dan semangat utk awk.... awk jgn bersendiri k ?
hugssss and kisses..
take care shark...

alyyani said...

sedih baca. tau bukan awak mintak simpati, ni je tempat kita rasa kita boleh luahkan. blog kita. jaga diri. buat apa yang sepatutnya. doa banyak2. moga dipermudahkan. saya doakan awak sembuh ye. take care ok. :)

shark said...

terima kaseh semua sebab u all concern..
doakan kebaikan saya..
semoga Allah s.w.t merahmati anda semua..:)

izan mama mia said...

oh...mmg tak jauh pun tempat tinggal kita kan...fibroid mmg bahaya,...mg tabah tempuhi ujian dariNya...Insyaallah pasti individu terdekat itu akan kembali bagi sokongan..banyak berdoa yer....

Zura@Iwan said...

x per shark..blog ni sbgi tmpt luahan perasaan juga..blog kita kan...no hal lah....asalkn bila luah ni dh rasa puas kan..

shark..dulu sy masa pregnantkan Irfan...tiba2 masa masuk bln ke 5 kut...sy didapati ada fibroid...tapi kecil je lah....risau sy shark, doc kata normal time pregnant ada kuar fibroid...normal jika dia tak mbsr...if mbsr tak normal la, doc kata dia akan mengecil then akan hilang sdiri dgn kuasa Allah...

Alhamdulillah shark..fibroid tu dh x de semasa kandungan smakin bsr....tapi sy risau gk..after delivered takut dia muncul semula..

apa2 shark...semoga shark tabah ye..

Nicaa said...

ya allah.... besarnya dugaan ak... sabar la na.... nangis baca...huu

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

Dearest shark..

Tabahkan hatimu..
Kuatkan imanmu..
Berdoa pada yang SATU agar semua kesihatan dan ketenangan kembali kepadamu..

Jangan putus asa ye..setiap penyakit ada penawarnye..

Tak salah shark luahkan kat sini..sedikit sebanyak dpt brkongsi beban yg shark tanggung sorg2..kami semua mendoakan kesihatan shark pulih sedia kala..amin..doa kami mengiringi doa shark..ingat tu..shark boleh luahkan kat sini..kamoo tidak keseorangan wahai sahabat mayaku.. :)

Diari Liza said...

Salam Shark,

Setiap ujian dan dugaan yang Allah berikan pasti ada hikmahnya.

Harap sangat Shark tabah, sabar dan jgn berhenti berdoa... jangan putus asa :)

Fikirkan yang baik-baik je ye..

Semoga ada sinar kebaikkan untuk hari esok :)

Abie Shidah Ad said...

Salam sis... Terkejut jgk tgk fibroid sis.. kusmangat besar upanyer yer. Tapi walau aper pon, sis kene kuat semangat. Saya tak nak berpihak sama ada terus operate ataupon menggunakan cara islam. Tapi kalau fibroid dah besar mcm tu, kan ader baik nyer terus operate dan buang fibroid tu sis. Tapi sekali lagi terpulang pd keputusan sis lah :). Saya mengikuti blog sis nie sbb suka membaca blogpost2 sis. Biasa lah dlm kehidupan ader yg manis, ader yg pahit, ader yg menggelikan hati dan sbgnyer.
Saya doa kan semoga sis cepat sembuh dan doa agar Allah mempercepatkan kesembuhan sis juga. Doa saya utk sis walaupun tak kenal :). Wsalam....

Nurul Ilyani said...

semoga sis sembuh cepat...amin

shark said...

thank you semua..
hanya Allah yg bole balas doa dan concern kalian utk saya..:)

saidatulshima nurulhuda abu hashim said...

sabaq ye kirah...aku dulu lps kawin kna cyst...lps je kwin tyme period mmg sakit x thn sgt g cek rupanya ada cyst, klu nak tgu gomen hosp mmg lmbt nak operate...sbb x than sgt trus g buang kat private...alhamdulillah 4bln lps buang aku pun preggy...tp sbb hg last sem xmo emosi ganggu hg try la dulu rwatan islam n habatusauda mmg bgus, aku ada yg x proses lg yg mcm biji sawi tu...klu blh kita jmpa blh aku bg kat hg...sabaq k, Allah sentiasa bersama hg..banyakkan berdoa.

Atien Dyana said...

sis, its good for you to share your condition.. kat luar sana, masih ramai lagi yang xtau tentang fibroid or symptoms or even malu nak share.. im proud of you sis.. :) maybe bloggers yang ada xboleh membantu dari segi financial, but they can give moral support, advise and dua for you.. :) moga sis cpat sembuh ye.. please kisshh nelyy for me.. :)

shark said...

dyana : tengkiu dik..walopun penah jumpe sekali je dgn awak..awak sangat baik..:)terima kasih atas doa itu..

cu On : terima kasih nasehat hg,terima kaseh doakan aku..nt ada masa kita jumpak no :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...