Tuesday, November 23, 2010

Makanan untuk bayi bawah 1 tahun..

Entry kali nie rasa mcm mahu sharing and caring makanan bayi terutama yg dibawah satu tahun.. makanan yg saya share ni adalah yg diberi pada anak saya, nely..:) Umumnya pada saya, mana2 ibu bapa pun, bila mula nak beri makanan pepejal pada anak mereka pasti dimulakan dgn Nestum iaitu produk makanan bayi dari Nestle..sbb utama? kerana semua ibu2 dah tau khasiat yg ada dan kualiti makanan juga adalah pada tahap yg baik..jadi rasa tak ragu2 kot nak bg anak mkn nestum..:) saya jugak tak terkecuali..saya beri nely mkn nestum bermacam2 perisa la, saya akan tukar setiap bulan supaya dier tak bosan..yela kan kita pon kalo hari2 bg mkn bende sama tak ke muak..harusla bosan kan, so sy tukar2 jugak menu makan anak saya, 

Dan pabila nely dah masuk 6 bulan, saya dah mula bg mkn nasi bubur..nasi bubur nely jugak berubah-ubah setiap hari..jugak ada mcm2 perisa..hehe..misti ada kentang dan carrot dan kadang2 letak sawi jugak bunga kubis, lauk plak saya akan letak samada ayam, udang, ikan bilis atau sotong..entry akan datang jugak saya akan share cemana nak buat bubur nasi yg sedap supaya anak2 anda2 semua tak kan skip pon waktu mkn mereka, dan misti mkn sampai licin mangkuk...haha..betoll tak tipoo :)

sedap ini cerelac..rasa prune :)
Selain beri mkn makanan berat, saya jugak bg nely mkn biskut sebagai kudapan waktu pg atau petang la..:) saya suka bg biskut dari Heinz dan juga Baby Bites..cuba bg pada anak2 anda, sure depa suka punya..;p dan jgn lupa jugak, beri anak anda minum air putih byk2, supaya die lawas dan senang buang air besar..setakat nie nely tak dak masalah lg la dgn makanan yg saya beri, cuma kadang2 bila terkurang sikit minum air putih ada la sekali sekala susah buang air besar..bole kata setiap hari nely akan buang air besar, dan setiap kali jugak saya kan check najis dier samada elok atau lain mcm ke, takut2 jugak makanan yg diberi tak sesuai kan..setiap budak lain gayenye..

ni biskut yg selalu bg nely
baby bites nie lembut bila dlm mulut, baby tak kan tercekik..(setakat ni anak saya tak pernah lg tercekikla)


mushroom soup tu bolela beri kalo anak dah lebih 9 bulan..:)
semoga anak2 kita membesar dgn sehat dan kuat :) yay!!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...