instagram

Tuesday, November 20, 2012

Palestin, gaza dan boikot!

salam all :)

cerita perihal Gaza nampak gayanya tidak habis2..
dari dulu sampai sekarang cerita Palestin ranking pertama konflik berdarah di dunia lepas bosnia dulu2..
dulu mase kecik2 dalam darjah 3 macam tu, bapak saya peminat berita dunia tv1 pukul 10 malam..setiap malam dia akan tunggu..

kalo saya masih belum tidur maka saya akan turut serta mendengar berita tu walupun mmg tidak paham..
yela darjah 3 kot..paham ke cerita dunia..
tapi yg terngiang2 di telinga ialah bosnia herzegovina..mungkin ada cerita palestin tp x terkesan plak di minda mase tu..

anak2 kecil mati bergelimpangan ..itu cerita biasa..
org tua dan muda mudi diseksa kejam sehingga mati..itu juga cerita sehari-hari..
melihat darah terpercik merata-rata ..masih juga cerita biase2..
persidangan mencapai kata sepakat kononnya utk keamanan jugak selalu kita dengar..
tapi yg x penah didengar ialah terhentinya bunyi bedilan roket dan meriam tentera yahudi laknatullah..
semoga Allah s.w.t melindungi umat islam di Palestin sana..



sebagai rakyat yg hanya mampu membantah cerita duka berdarah Palestin
selain dari bantuan wang..bole jugak kita boikot mana2 yg patut..
x mampu pulak rasanya nak buat bantuan kemanusiaan kat sana :(
boikot mana yg mampoo..

Edushape - mainan nely beli kat Jusco sudah..brand pelik2 mmg mak tak beli..!!
Revlon/Loreal - alamak ai baru beli estee lauder..last!! xbeli dah pasni..setia dengan elizabeth arden je..
aramis/dona karan - pakai minyak atar je..murah..
johnson and johnson - alamak stok byk dlm lemari..pakai cary junior la pasni
underwear calvin klein/hugo boss - huh, pakai brand giant je ;p
maggie -  alamak baru makan semalam..tak pe pasni ganti dengan megi ruski..sedap u olss :)
nestle - minum milo je jenama nestle..pasni ganti dgn vico la plak ;p
timberland - hush puppies sudah..
kotex - mak pakai kotex la..ada brand lain yg lebih baik??
coach - mampu pakai longchamp je ;p
siemens - brand ape nih ?? :p
starbak kopi - mak minum kopi jantan dgn ali cafe..ko adoo minum??
coca cola - mak minum air masak je..jaga kesihatan konsepnyer :)
huggies - nely pakai mamy poko yoo!!
mark and spencer - mak pki DP x pun tshirt rm39 mango,murah2 sudah..lain2 x mampu :(

bye kawan2..
takecare!!
tengkiu blog mama niadel ats gambar itu..:)

7 comments:

Gieyana said...

kalau nk boikot terus mcm x mampu jer psl mostly brg2 yg kita guna seharian indirectly mmg ada connection dgn dorang..pelbagai sgt...so buat yg mn termampu jer kan..

.: iEyLa :. said...

mulakan usaha kita bantu umat Islam yg teraniaya...
fisrt.boikot yg mane yg kite mampu..
Starbuck..McD...Kotex..

shark said...

gieyana : yep,takat yg mampoo je..yg lain2 doa :)

ieyla :minum kopi jantan je ;p

aanie said...

siemens - jenama henpon kan?
nestle-camne nak boikot ni? hari2 guna...ada yg blh ganti ke?

Atien Dyana said...

intimate pon ok akak.. tetiba plak aku ni.. hahahaa

Siti Ainul Mursyida said...

Maaf, nk kongsi ckit maklumat. Actually, mcD kat Malaysia ni org kita yg pnya. Org yahudi sana nu dh dpt dh duit dorang. Org kita yg nk buka mcD dh byr 2.5-4.5 juta kat yahudi sana utk buka 'franchaise' mcD kat negara kita. Damage had been done. Duit yg kita blanja beli mcD tu x lg dsalurkan ke sana. Kalau kita boikot sepenuhnya, mean kita boikot bisnes org kita. Kesian jugak kat org kita yg dh byr bnyk utk franchaise mcD ni...Cuba check mcD franchise kat google utk tau dgn lbh lanjut...

Siti Ainul Mursyida said...

Rasanya utk starbucks n lain2 tu pun, sistem franchise sama je. Maaf, saya hanya berkongsi. Trpulang pada kita utk boikot atau tak. Ekonomi n kewangan negara sedikit sebanyak bergantung kpd perniagaan org kita. Bnyak cukai yg dorang byr kat negara utk buka restoran or company besar mcm tu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...