salam all :)
Hari pertama saya belajar masak2 hari ini..uhukksss..permulaan yg baik tapinya letih nak mampos..cehh macamla masak 15 lauk kekdahnya ;p
hari ni masak daging masak kicap dan sayur kacang..yg letihnya tu tunggu daging empuk..hadooila..berpeluh ketiakkk kowt ;p
Jom share resipi daging masak kicap saya..versi mak saya Puan Normah :)
Bahan-bahannya :
1-Daging..sukati la nak banyak mana kan..
Bahan untuk tumis
1-Bunga lawang
2-Bunga cengkih
3-kulit kayu manis
4-serai diketuk..
5-bawang putih ditumbuk
Bahan dikisar
1-bawang besar
2-halia
3-cili kering
Perasa
1-cili sos dan tomato sos
2-kicap manis
Bahan hiasan
1-tomato potong
2-cili besar dipotong
Cara memasak :
1-Panaskan minyak..kemudian masukkan semua bahan tumis dimulakan bunga lawang,cengkih, kulit kayu manis dan bawang putih.
2-Setekah naik bau masukkan bahan kisar..kacau sebati.
3-Kemudian masukkan daging..masak sampai empuk..masukla byk mana air nak..kalo nak berkuah bykkan la air tu..
4-sesudah daging empuk masukkan kicap manis sos tomato dan sos cili..
5-Lepas tu masukkan bahan hiasan dan hidangkan..SIAP!!..mudah je kan..:)..kalo nak lagi sedap letakan serbuk sup mase masukkan daging tu..ada bau jintan skit..:)
6-Nak lebih wangi masukkan daun kari or limau purut, TERBAIK!!
teerliur nyee...best2
ReplyDeletewah bagus2.. tpi kak atie dah xleh sgt mkn daging.. seketul dua boleh la hihi..
ReplyDeleteaduhai.. lapor lak akak tgk lauk shark masak ni... dah le x amik sarapan lagi ni..hehe
ReplyDeletehukhuk..pg2 wat ieyla terliur ni kak...huhu..
ReplyDelete